Moszkva válasza Zuckerbergnek: Insta helyett Búsulógram, fekete-fehér közösségi média szomorkodó oroszoknak

háború
2022 március 30., 16:00
comments 2

Még a héten megjelenik az orosz techpiacon a Grustnogram, az Instagram fekete-fehér, melankolikus alternatívája, ami arra kéri a felhasználókat, hogy szomorú képeket posztoljanak magukról - közölték az alkalmazás fejlesztői.

Oroszország március 14. óta korlátozza az Instagramhoz való hozzáférést, miután a brand tulajdonosát, a Metát bűnösnek találta „szélsőséges tevékenység” folytatásában.

Az Instagram közölte, hogy a blokkolásról szóló döntés 80 millió oroszországi felhasználót érint. Bár néhány talpraesettebb user elérheti a fotómegosztó platformot VPN segítségével, egymás után jelennek meg a hazai alternatívák. Ilyen a sima utánzat Rossgram, vagy a legújabb próbálkozás, a Grustnogram, amit magyarul leginkább Búsulógramként lehetne lefordítani.

link Forrás

„Posztolj szomorú képeket magadról, mutasd meg ezt szomorú barátaidnak, legyetek együtt szomorúak”

- olvasható a platform honlapján a tuti recept, és a biztonság kedvéért még a színeket is eltüntették az applikációról.

Az alkalmazás nyitófelülete egy bundás nőt ábrázol, aki a moszkvai Vörös téren álló Boldog Vazul-székesegyház előtt áll - mellette a keresősáv már azt üzeni a felhasználóknak, hogy keressenek bátran szomorú honfitársakat, van választék bőven. Így aztán a Grusnogramon lájkolni vagy szeretgetni nem is lehet, csak összetört szívet küldve szomorkodni közösen az élet nehézségein.

Az alapító Aleszkander Tokarev azt nyilatkozta, hogy mivel mindenki szomorú a népszerű social platformok betiltása illetve távozása miatt, így aztán ideje együtt szomorkodni.

A program várhatóan a hét végére megjelenik a Google Playen, később pedig az App Store-ban.

Az Instagramot névben, dizájnban és színvilágban utánzó Rossgramnak ezen a héten kellett volna elindulnia, de az alapítóknak csak órákkal a tervezett indulási időpont után sikerült közzétenniük egy videót a prototípusról. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.