Rejtélyes, földbe temetett óriáskorsókat találtak Indiában

régészet
március 31., 11:16
comments 2

A 65 homokkőből készült edényt Asszam államban találták meg szétszórva négy helyszínen. A feltételezések szerint ősi temetkezési szertartásokhoz használhatták őket. Hasonló kőedényeket korábban Laoszban és Indonéziában is találtak. A 2016-ban Laoszban feltárt edények feltehetően legalább 2000 évesek lehetnek.

photo_camera A laoszi korsók Fotó: GINA CORRIGAN/robertharding via AFP

Skopal szerint „az Asszamban és Laoszban talált edények mérete és szerkezete nagyon hasonló”, de van némi eltérés a formájukban és méretükben. „Az asszamiak inkább gömbölydedek, míg a laosziak inkább hengeresek”.

A kutatást három indiai és ausztrál egyetem végezte. Nicholas Skopal, az Ausztrál Nemzeti Egyetem egyik kutatója úgy fogalmazott, még mindig nem tudják, kik készítették az óriáskorsókat és hol éltek, „az egész kicsit rejtélyes”. Egy északkelet-indiai népcsoport történeteit alapul véve azt mondta, hogy az asszami korsókat „emberi hamvakkal, gyöngyökkel és más tárgyakkal tölthették meg”. A korsók most már üresek, de egykor valószínűleg le voltak fedve.

Hasonló lelőhelyeket találtak már Asszamban is és a szomszédos Meghálaja államban is. Asszamben eddig 10 lelőhelyet tártak fel, és több mint 700 edényt találtak. A kutatók szerint a korsók 400 évvel időszámításunk előtt készülhettek. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt