Rejtélyes, földbe temetett óriáskorsókat találtak Indiában

régészet
2022 március 31., 11:16
comments 2

A 65 homokkőből készült edényt Asszam államban találták meg szétszórva négy helyszínen. A feltételezések szerint ősi temetkezési szertartásokhoz használhatták őket. Hasonló kőedényeket korábban Laoszban és Indonéziában is találtak. A 2016-ban Laoszban feltárt edények feltehetően legalább 2000 évesek lehetnek.

photo_camera A laoszi korsók Fotó: GINA CORRIGAN/robertharding via AFP

Skopal szerint „az Asszamban és Laoszban talált edények mérete és szerkezete nagyon hasonló”, de van némi eltérés a formájukban és méretükben. „Az asszamiak inkább gömbölydedek, míg a laosziak inkább hengeresek”.

A kutatást három indiai és ausztrál egyetem végezte. Nicholas Skopal, az Ausztrál Nemzeti Egyetem egyik kutatója úgy fogalmazott, még mindig nem tudják, kik készítették az óriáskorsókat és hol éltek, „az egész kicsit rejtélyes”. Egy északkelet-indiai népcsoport történeteit alapul véve azt mondta, hogy az asszami korsókat „emberi hamvakkal, gyöngyökkel és más tárgyakkal tölthették meg”. A korsók most már üresek, de egykor valószínűleg le voltak fedve.

Hasonló lelőhelyeket találtak már Asszamban is és a szomszédos Meghálaja államban is. Asszamben eddig 10 lelőhelyet tártak fel, és több mint 700 edényt találtak. A kutatók szerint a korsók 400 évvel időszámításunk előtt készülhettek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.