Charles Darwin két, 22 évvel ezelőtt eltűnt kézirata került elő egy ajándékszatyorból

külföld
2022 április 05., 11:27

Az eltűnt kéziratokat utoljára 22 évvel ezelőtt látták, most valaki egy rózsaszín ajándékszatyorban hagyta ott őket a Cambridge-i Egyetem könyvtárának padlóján, azon a részen, ahol nincsenek térfigyelő kamerák. A két kis bőrkötéses füzet több millió fontot ér, ezekben található Charles Darwin életfa illusztrációja is.

Az evolúciós törzsfa első ismert ábrázolása Darwin 1837-es naplójában
photo_camera Fotó: STUART ROBERTS/AFP

A BBC cikke szerint a füzetek 15 hónappal azután kerültek elő, hogy a könyvtár világszerte aktívan keresni kezdte azokat. Hogy ki vitte vissza, egyelőre rejtély. Annyit tudni csak, hogy egy ajándékszatyorban voltak, azon belül pedig abban a dobozban, amiben korábban eredetileg is tárolták őket. Mellette mindössze egy rövid üzenet volt, amelyen az állt:

„Könyvtáros! Boldog húsvétot, X”

A két jegyzetfüzet az 1830-as évek végéről származik. Az egyikben látható egy fát ábrázoló rajz, amely hozzájárult Darwin evolúciós elméletének megalkotásához, több mint 20 évvel később pedig A fajok eredete című művének központi elmélete lett.

photo_camera Fotó: STUART ROBERTS/AFP

A kéziratokat utoljára 2000 novemberében látták, miután kivették őket a könyvtár különleges gyűjteményeinek páncélterméből, hogy lefényképezzék őket. Csak két hónappal később, egy rutinellenőrzés alatt derült ki, hogy eltűntek. Sokáig azt hitték, hogy csak rossz helyre tette valaki vissza a füzeteket a könyvtárban, ahol több mint 10 millió könyv, térkép és kézirat található. Miután évekig nem találták őket, 2020-ban arra jutottak, hogy a füzeteket valószínűleg ellopták: ekkor tettek csak feljelentést. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.