Elon Musk a világ leggazdagabb embere

gazdaság
2022 április 06., 08:37

Elon Musk, a Tesla járműipari cég és a Space X űripari vállalat alapítója megelőzte az Amazon alapítóját és korábbi vezérigazgatóját, Jeff Bezost a Forbes világ leggazdagabb embereinek listáján.

Musk nettó vagyona március 11-én 219 milliárd dollár volt, és ebben még nincs benne Musk nemrég megszerzett, 9,2 százalékos Twitter-részesedése.

Elon Musk
photo_camera Fotó: Britta Pedersen/DPA via AFP

Bezos nettó vagyona 171 milliárd dollár volt, ezzel a második helyet szerezte meg a listán. Az elmúlt négy évben Bezos volt a világ leggazdagabb embere.

A világ 5 leggazdagabb embere közé tartozik még a francia Bernard Arnault (158 milliárd dollár), az amerikai Bill Gates (129 milliárd dollár) és Warren Buffett (118 milliárd dollár).

A Forbes 36. alkalommal készítette el az összeállítást, aminek az adatai azt mutatták, hogy a listán szereplő dollármilliárdosok teljes nettó vagyona 12,7 ezermilliárd dollárra esett a 2021. évi 13,1 ezermilliárd dollárról. Maga a lista pedig 87 hellyel rövidült – 2668 emberből állt, miközben 1000 milliárdos még gazdagabb lett, mint egy éve.

Az orosz milliárdosok vagyona több mint 260 milliárd dollárral csökkent. Az idei listán továbbá 34-gyel kevesebb orosz állampolgár szerepel az Ukrajna elleni orosz háború miatt elrendelt nyugati szankciók miatt, ami érzékenyen érintette a dúsgazdag oroszokat.

Az idei listán 87-tel csökkent a kínai milliárdosok száma is.

Mészáros Lőrinc 1,4 milliárd dollárral a 2197., Csányi Sándor a 100 millió dollárral kisebb vagyonával a 2245. Az előbbié vagyona egy év alatt 2,44 százalékkal csökkent, az utóbbié 0,23-mal.

A listára 236 új milliárdos került fel, először például Barbadosról, Bulgáriából, Észtországból és Uruguayból.

A 2668 milliárdosból 327 volt nő, a Forbes szerint tavaly 328-an voltak. A leggazdagabb nő a L'Oréaltól Francoise Bettencourt volt, akinek a vagyona 74,8 milliárd dollár. A Forbes számításai szerint a legtöbb milliárdos nő az Egyesült Államokban van, 90 ember, Kínában 63-an vannak, míg Németországban 35-en. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.