Két nappal a Fidesz győzelme után kezdik vizsgálni Tiborcz cégének terjeszkedését

gazdaság
2022 április 06., 14:57
comments 4

Kezdhet izgulni Tiborcz István, ugyanis a miniszterelnök vejének cége, a BDPST Capital Zrt. két nappal a választás után, április 5-én bejelentette a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), hogy szeretné megvásárolni Jellinek Dánieltől a Diófa Alapkezelőt tulajdonló Tarragona Holding Zrt.-t - derül ki a GVH listájából. Amikor március 14-én kiderült, hogy Tiborczhoz kerül a Diófa Alapkezelő, akkor a BDPST azt közölte, hogy a GVH engedélyezési eljárása már folyamatban van.

A GVH abban az esetben tiltja meg az összefonódást, ha az - különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként - jelentős mértékben csökkenti a versenyt az érintett piacon. A Diófa az egyik vezető hazai alapkezelő, de a piacon még számos szereplő van, így a GVH aligha gördít akadályt az üzlet elé. Még a jegybanknak is rá kell bólintania a tranzakcióra.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy Tóth Judit, a BDPST Group igazgatósági tagja szerint pedig a cél a Gránit Bank (amit decemberben vett meg Tiborcz István cége) és a Diófa Alapkezelő működésében rejlő szinergialehetőségek kiaknázása. Azt még nem lehet tudni, hogy ez pontosan mit jelent, de jelenleg a Diófa Alapkezelő által kezelt befektetési alapokat a Mészáros-féle MKB (amely például a szélsőjobboldali Marine Le Pen kampányát finanszírozta) és Magyar Takarékszövetkezeti Bank forgalmazza, így nem lehet kizárni, hogy a jövőben már a Gránit Bankban is lehet diófás befektetési jegyeket vásárolni.

Az MKB-nál is minden rendben, ugyanis sikeresen lezajlott a Budapest Bank és az MKB egyesüléséhez kapcsolódó technikai és informatikai átállás. Az egyesült MKB Bank így már 66 városban, összesen 143 bankfiókkal és 184 ATM-mel szolgálja ki az ügyfeleket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.