2022 április 07., 11:11

A G7 külügyminiszterei határozottan elítélik a Bucsában történt „atrocitásokat”

Közleményük szerint „a kínzások és látszólagos kivégzések civil áldozatairól készült felvételek, valamint a szexuális erőszakról és a polgári infrastruktúra megsemmisítéséről szóló jelentések mutatják meg Oroszország Ukrajna és népe elleni brutális háborújának valódi arcát”.

„A Bucsában és más városokban elkövetett mészárlások felkerülnek az agresszor által Ukrajnában elkövetett atrocitások és a nemzetközi jog – beleértve a nemzetközi humanitárius jogot és az emberi jogokat – súlyos megsértésének listájára”.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy további segítságnyújtással: katonai eszközökkel és pénzzel támogatják Ukrajnát, hogy megvédhessék magukat, később pedig újraépíthessék az országot.

Hozzáteszik, hogy Oroszországot ki kell tenni az ENSZ emberi jogi bizottságából, egyben pedig támogatják „a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására és bizonyítékok gyűjtésére irányuló munkát”.

photo_camera Az ukrán katasztrófavédelem munkatársai mérik fel a pusztítást a hétvégén felszabadult Bucsában, ahol több száz meggyilkolt civil áldozatra bukkantak. Fotó: GENYA SAVILOV/AFP