2022 április 07., 09:23

A Shell 5 milliárd dollárnyi eszközértéket ír le az első negyedévben

A brit Shell olaj-és gázipari cég 4-5 milliárd dollár eszközérték-leírással terheli első negyedévi eredményét az Oroszországból történt kivonulás miatt - közölte a társaság csütörtökön. Az összeg nagyobb a Shell által korábban becsült 3,4 milliárd dollárnál.

A 210 milliárd dollár piaci tőkeértékű Shell március elején jelentette be, hogy az Ukrajna elleni orosz háború miatt fokozatosan megszünteti részvételét az összes orosz szénhidrogén-projektben, beleértve az olajat, az olajtermékeket, a gázt és a cseppfolyósított földgázt (LNG). Ezenkívül a cég ígéretet tett arra is, hogy leállítja az orosz olaj minden azonnali (spot) vásárlását, valamint bezárja oroszországi benzinkutjait, továbbá leáll a repülőgép-üzemanyag és kenőanyagok gyártásával az országban.

A Shell május 5-én ismerteti negyedéves eredményeit, és ekkor további információkat oszt majd meg az orosz piac elhagyásával kapcsolatos hatásokról. A Shell részvényára a londoni tőzsde csütörtöki kereskedésének első két órája végén, 11 órakor 1,9 százalék körüli mínuszban állt, egy éven belül több mint 49 százalékkal drágult. (MTI)