Akár 1300 milliárd forintba is kerülhet a rezsicsökkentés fenntartása az adófizetőknek

belföld
2022 április 07., 18:51
comments 14

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy módosításokat kezdeményez az Európai Unió szabályaiban - számolt be az RTL Híradó. A miniszterelnök olcsóbb, fosszilis energiát akar az ETS-rendszer felfüggesztésével, amellyel a káros, üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentik a tagállamok. Azt szeretné, hogy ne a gáz határozza meg az áram árát, és hogy átmenetileg ne kelljen biológiai összetevőt keverni az üzemanyagokba. Orbán szerint, ha a gazdaság gyengülne, ezekkel az intézkedésekkel fenn lehetne tartani a rezsicsökkentést.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai szerint tavaly 300 milliárd forintba került az adófizetőknek a rezsicsökkentés fenntartása, idén az energiaár-robbanás miatt ez akár 1300 milliárd forint is lehet. A GKI szerint az Orbán által kezdeményezett beavatkozások azonban nem csökkentenék jelentősen a költségvetés többletterhét.

“Összességében nem gondolnánk, hogy jelentősen csökkenhetne a villamosenergia ára csak ezek miatt az intézkedések miatt” - nyilatkozta Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Szerinte az Orbán által elvárt intézkedések bevezetésére nem sok esély van.

Az üzemanyag biológiai összetevőjének felfüggesztése a benzinkutak árát befolyásolhatja, a benzin 6,1 százalék, a gázolaj 7 százalék bioetanolt tartalmaz az Unióban. “Jelentős csökkentő hatással nem bírna, hatékonyabb lépés lenne egy olyan gazdaságpolitika, ami a forint erősödésével azonnal reakciót váltana ki akár az üzemanyagok árában is” - mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt