Először törlesztett külföldi tartozást rubelben Moszkva

külföld
2022 április 07., 06:00
comments 5

Oroszország szerdán fizette ki először nem dollárban, hanem rubelben külföldi adósságát, így teljesítve egy 649,2 millió dolláros kötvény törlesztési kötelezettségét.

Az orosz pénzügyminisztérium rubelben utalta át az esedékes törlesztési kötelezettségét, amelyet dollárban kellett volna teljesítenie. Egy amerikai bank ugyanis, a Moszkva ellen életbe léptetett szankciókra hivatkozva, megtagadta a dollárban történő átutalás végrehajtását.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán kijelentette, hogy Oroszországnak nincs oka csődöt jelenteni, mert "minden szükséges forrása megvan ahhoz, hogy kifizesse külföldi adósságait". Rámutatott ugyanakkor, hogy külföldi számlákon "jelentős összegek" vannak befagyasztva Oroszország devizatartalékaiból.

Ha a helyzet így folytatódik, Oroszország kénytelen lesz kizárólag rubelben fizetni - mondta Peszkov, hozzátéve, hogy Oroszország "mesterséges csődje" csak akkor következhet be, ha a rubelfizetéseket is blokkolják.

A szankciók Oroszország 640 milliárd dolláros arany- és devizatartalékának nagyjából a felét befagyasztották, az ország azonban továbbra is dollármilliárdos bevételre tesz szert nyersolaj- és gázexport után. Az orosz pénzügyminisztérium szerdán közölte, hogy kénytelen volt rubelben fizetni a 2022-ben és 2042-ben lejáró, dollárban denominált eurókötvényeinek birtokosainak, mivel egy külföldi bank megtagadta a 649 millió dollár átutalására szóló megbízás teljesítését a kötvénytulajdonosoknak.

Oroszország fontolóra veheti, hogy a 2022-es és 2042-es eurókötvényeinek külföldi tulajdonosai számára lehetővé teszi a rubelben teljesített törlesztések átváltását külföldi devizára, mihelyt helyreállt a devizaszámlákhoz való hozzáférése - közölte a pénzügyminisztérium. Addig az úgynevezett "barátságtalan országok" kötvénytulajdonosainak szánt eurókötvény-törlesztések rubelegyenértékét az orosz Nemzeti Elszámolási Letétkezelőnél vezetett speciális "C" típusú számlákon fogják tartani - tette hozzá a minisztérium.

Szerdán a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki azt mondta, hogy Moszkva választhat értékes devizatartalékainak felhasználása és az államcsőd bejelentése között.

Pénzügyi szakértők és hitelminősítők hetek óta figyelmeztetnek az orosz államcsődre, tekintettel a valutához és az aranytartalékokhoz való korlátozott hozzáférésre. De - mint arra Peszkov is rámutatott - megjegyezték, hogy ez csak technikai csőd lenne, nem pedig a klasszikus értelemben vett tényleges fizetésképtelenség. A pénzpiacok beárazták annak a lehetőségét, hogy Oroszország a közeljövőben el fogja mulasztani egy kulcsfontosságú tartozás kifizetését. Egy ilyen nemteljesítés azonban várhatóan nem fog komoly hullámokat vetni a nemzetközi piacokon. Oroszország a 1917-es bolsevik forradalom óta egyszer sem vált nemteljesítővé küladósságai terén. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.