Hogyan készül a Facebook a Fülöp-szigeteki választásokra?

külföld
2022 április 07., 09:54
comments 1

Májusban tartják a Fülöp-szigeteki választásokat, a több közösségi médiaoldalt tömörítő Meta pedig - mivel az 2010-es évek közepétől a kampányok egy jelentős része az ő oldalaikon zajlik -, közzétette, hogyan készülnek az eseményre.

A közleményben leírják, hogyan korlátozzák a hamis hírek, a gyűlöletbeszéd és az uszítás terjedését. Bár a Fülöp-szigeteki választások talán nem sokakat érdekelnek, érdemes figyelni, hogyan is viszonyul a Meta egy ország belpolitikai eseményeihez.

„Ahogy közeledünk a választásokhoz, aktiváljuk a Választási Műveleti Központot” - olvasható a közleményben. A Központban a cég dezinformációs, biztonsági, emberjogi és kiberbiztonsági szakértői dolgoznak együtt azokkal a helyi szakértőkkel és tényellenőrzőkkel, akiknek rálátásuk van az ország működésére, politikájára és társadalmára.

A csoportot egy külön, filippínó nyelven tréningelt mesterséges intelligencia segíti, ami a Facebook erőszakra és uszításra vonatkozó elvei alapján szűri a posztokat, felhasználókat, oldalakat valamint képes lesz az „ártalmas hálózatok” felfedésére is. Ez egy teljesen új funkció, amivel többek között már sikerült eltávolítani egy tiltott terrorista szervezet, az Új Néphadsereg Facebook-oldalát, valamint a hozzá köthető felhasználókat is. Töröltek ezen felül több mint négyszáz olyan felhasználót, akik a Meta szerint összehangoltan, sokszorosítással és híroldalakra spameléssel terjesztettek olyan uszító üzeneteket, amik sértették a cég közösségi szabványait.

Azokat a posztokat, amikről a mesterséges intelligencia nem tudja eldönteni, hogy valóban sérti-e az irányelveket, a Meta által elfogadott, Nemzetközi Tényellenőrző Hálozat (IFCN) tanúsítvánnyal rendelkező tényellenőrzők fogják eldönteni, hogy tényleg tartalmaz-e hamis híreket, gyűlöletbeszédet vagy uszítást. Amennyiben az algoritmus vagy a tényellenőrzők úgy döntenek, hogy az adott oldal, poszt vagy felhasználó káros, korlátozhatják annak terjedését, jelezhetik a poszt alatt, hogy álhíreket tartalmaz megadva alternatív, elfogadott forrásokat, vagy akár teljesen le is törölhetik őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.