Húsvétkor még nem lesznek drágábbak az édességek, mert már ősszel legyártották őket

élelmiszer
2022 április 07., 14:07
comments 2

Húsvétkor kilencszáz tonna édességet vásárolhatunk, a tavalyihoz képest 10 százalékos forgalomnövekedésre és stabil húsvéti keresletre számítanak a gyártók – mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a szervezet sajtóeseményén. A hvg.hu tudósítása szerint Sánta azt mondta, tavaly a hazai édességgyártók 230 milliárd forintos forgalmat realizáltak, idén a szövetség öt milliárd forintos húsvéti forgalomra számít, karácsonykor pedig átlagosan hét milliárd forintot költünk édességekre.

Sánta azt is mondta, hogy az alapanyaghiány miatt változhat az édesipari termékek összetétele. “Az ukrajnai háború miatt az édességiparban használatos fő alapanyagok elérhetősége is veszélybe került, többek között a napraforgóolaj hiánya jelent komoly problémát.”A probléma olyan nagy, hogy már gátolja a megfelelő mennyiség előállítását. A napraforgóolajat helyettesítő termékekről zajlanak egyeztetések a minisztériummal, hiszen a termékek összetételével kapcsolatos változtatások miatt a minőség nem változhat.

A kakaótermékek árát inkább a tőzsdei hatások befolyásolták, nem a háború. A csokoládék előállításához szükséges termékek (aromák, színezékek) és a csomagolóanyagok is hiánycikké váltak, ezek esetében hosszú szállítási határidőre lehet számítani.

A cukor is sokat drágult az elmúlt években, három év alatt több mint kétszeresére nőtt az ára. Sánta elmondta, az alapanyagár-emelkedés ellenére az elmúlt egy-két évben az édességek ára stabil volt, Húsvétkor még nem lesz érezhető az árrobbanás, mert ezeket a termékeket már ősszel legyártották. Karácsonykor azonban már érezhető lesz az áremelkedés. Egy friss kutatás szerint tízből hatan az édeset tartják kedvenc ízüknek, a nők és a fiatalok a leginkább édesszájúak, a városlakók pedig kevésbé kedvelik az édes ízt. A kutatás szerint a magyar fogyasztók harmada eszik naponta valamilyen édességet. Antal Emese dietetikus, szociológus szerint a csokoládé mérsékelt fogyasztása egészséges, hiszen a csokoládéban található antioxidánsoknak és polifenoloknak rengeteg jótékony hatása van. Sánta szerint a magyarok évente nagyjából tíz-tizenegy kilogramm édességet fogyasztanak, ennek a harmincnégy százalékát a jégkrémek, harmincöt százalékát a kekszek és piskóták, negyedét pedig a csokoládé teszi ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.