2022 április 07., 07:27

Turnézni mehettek Ukrajnából az Eurovíziós Dalfesztiválon induló zenekar tagjai

Külön engedélyt kaptak a Kalusch Orchestra nevű ukrán zenekar tagjai, hogy elmehessenek Ukrajnából: a háború kezdete után elrendelt szabályok szerint ugyanis a katonakorú férfiak nem hagyhatják el az országot, ám a hiphopot a tradicionális ukrán zenével vegyítő zenekar tagjai most engedélyt kaptak a távozásra, hogy az idei Euróvízió eseményein segítsenek támogatásokat gyűjteni Ukrajnának, írja a New York Times.

link Forrás

Ugyan a fesztivál szabályzata tiltja a nyílt politikai állásfoglalásokat, az oroszok által indított háború nyilván felül fog írni sok mindent. Az eseményt szervező szervezet már a háború másnapján kizárta az oroszokat a fesztiválról. Ukrajnát eredetileg amúgy Alina Pash képviselte volna idén, de ő még a háború kezdete előtt visszalépett, miután sok kritika érte egy 2015-ös utazása miatt, amikor az oroszok által elfoglalt Krímre utazott.

A Kalush Orchestra szombaton Lviv főterén játszott, ez volt az első alkalom, hogy a háború kezdete óta színpadra léptek. Mint a zenekar frontembere elmondta, mindannyian részt vettek a különféle önkéntes programokban, és több tagjuk a civil védelmi alakulatoknak is tagja.

A zenekar azóta Izraelbe utazott tovább, ahol az idei Eurovíziós Dalfesztivált felvezető koncerten vesznek részt, majd nemzetközi turnéra indulnak, hogy anyagi támogatást gyűjtsenek Ukrajnának. A fogadóirodák szerint az idei fesztivált simán meg is nyerheti az ukrán zenekar.