Scholz halogatja a döntést, hogy küldjön-e Ukrajnába harckocsikat

háború
2022 április 08., 05:44
comments 1

Olaf Scholz német kancellár halogatja a döntést arról, hogy küldjön-e Ukrajnába nagy értékű harckocsikat, annak ellenére, hogy több más vezető tisztségviselő nyomást gyakorolt rá – írja a Politico.

Olaf Scholz 2022. április 7-én Berlinben
photo_camera Olaf Scholz Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa via AFP

A Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter, valamint Annalena Baerbock külügyminiszter is szorgalmazza, hogy Németország 100 harckocsit küldjön Ukrajnába. Eredetileg arról volt szó, hogy a héten döntenek az ügyben. Most azonban a kancellár amellett érvel, hogy Németországnak először közös álláspontot kellene kialakítania a témában a nyugati szövetségesekkel. Scholz úgy fogalmazott, fontosnak tartja az uniós és NATO-partnerek közötti egyeztetést, hogy „azonos módon nyújtsunk ilyen katonai támogatást, és senki ne kapkodjon előre”. Hozzátette, hogy szerinte ez „egy olyan kérdés, ahol súlyos hiba lenne, ha Németország külön utat járna be”.

A NATO külügyminiszterei szerdán és csütörtökön tárgyaltak az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról, de a tankszállításokkal kapcsolatban nem esett szó konkrétumokról.

Német tisztviselők korábban kizárták, hogy bonyolultabb nyugati haditechnikai eszközöket, például harckocsikat szállítsanak Ukrajnába. Azzal érveltek, hogy hetekbe vagy hónapokba telne az ukrán katonák kiképzése a használatukra. De mivel úgy tűnik, hogy a háború hosszabb ideig fog tartani, a tisztviselők mégis elkezdték fontolóra venni a harckocsik szállítását.

Ha Németország végül úgy is dönt, hogy harckocsikat küld Ukrajnába, továbbra is lennének logisztikai problémák, mert az ukrán katonák kiképzését a harckocsik használatára és karbantartására nem lehetne Ukrajnában megtenni, mert akkor Németország a nemzetközi jog szerint részt venne a háborúban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.