Novák Katalin: Sok törésvonal van, amelyeken felül kell emelkedni

POLITIKA
2022 április 16., 06:25
comments 30

A magyar emberek többsége vágyakozik a nemzeti egység után, még akkor is, ha ezzel nem minden pillanatban van tisztában, mondta Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök a Kossuth rádió péntek esti adásában.

Novák személyes vállalásának nevezte a nemzeti egység kifejezését, amit nehéz, de nem lehetetlen feladatnak lát. „Sok-sok olyan törésvonal van, amelyeken felül kell emelkedni.”

Elmondása szerint arra törekszik, hogy a köztársasági elnöki tisztség ellenére ne változzon, „honnan jöttem, hogy ki vagyok és milyen örökséget kaptam”, valamint azok a viszonyítási pontok, amit Isten, a hit, a család, a barátok jelentenek. „Mindannyiunk családtörténetében benne van a magyar történelem, és a magyar történelemben benne van mindannyiunk családtörténete.”

photo_camera Novák Katalin beszédet mond az Országgyűlésben március 10-én a Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltjeként Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A műsor házigazdája, Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter arról is kérdezte Novákot, mit jelent számára a hitéről beszélni, mivel közéleti szereplők esetében „ez gyakran tud megosztó lenni”. Novák azt mondta, felnőtt fejjel ébredt rá, mennyire fontos szerepet játszik Isten és az Istenbe vetett hit az életében, hogy annak minden területén meghatározóan jelen van.

A személyes hit és a közélet kapcsolatáról azt mondta, „meg kell találnunk azt a formát, ahol nem rekesztünk ki másokat azért, mert mi megvalljuk a személyes hitünket, ugyanakkor meg tudunk szólítani olyanokat, akiknek vagy már része az életének ez a hit (...), vagy esetleg nem ébredtek még erre rá”.

A nagypéntekről szólva azt mondta, „halál nélkül nincs feltámadás”, és „mintha az is egy korszellem lenne, hogy a halált, a szenvedést kiiktatjuk az életünkből”.

Az ukrajnai háborúra utalva azt mondta, a nagypéntek lehetőséget ad, hogy átérezzük azoknak a fájdalmát, akik veszteséget szenvednek el. Úgy folytatta: a feltámadás bizonyossága pedig arra is reménységet ad, hogy lesz Kárpátalján száz év múlva is magyar szó. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.