2022 április 21., 17:51

Katasztrófaközeli a helyzet a mariupoli Azovsztal acélgyárban

A Maxar Technologies műholdfelvétele a mariupoli Azovsztal acélgyárról, 2022. április 9-én. A várost védő ukrán erők maradéka az üzem területére húzódott vissza, és tart ki a végsőkig.
photo_camera A Maxar Technologies műholdfelvétele a mariupoli Azovsztal acélgyárról, 2022. április 9-én. A várost védő ukrán erők maradéka az üzem területére húzódott vissza, és tart ki a végsőkig. Fotó: MAXAR TECHNOLOGIES/via REUTERS

"A háború kitörésekor jelentős mennyiségű élelem- és vízkészlettel rendelkeztünk az óvóhelyeken és az üzem létesítményeiben, amit egy ideig a civilek is tudták használni, alapvetően ebből éltek” - mondta Jurij Rjizsenkov, a gyárat birtokló Metinvest Holding vezérigazgatója a CNN-nek. “Sajnos minden elfogy, főleg az élelmiszer és a mindennapi szükségletek. Azt hiszem, most közel van a katasztrófához.”

Azt is mondta, hogy eredetileg két-három hétre volt elegendő készlet, de már csaknem nyolc hete a blokád alatt van a gyár.

“A gyár alkalmazottai számára forródrótot hoztunk létre. Eddig négyezer-ötszázan vették fel a kapcsolatot, körülbelül hatezer emberre várunk még” - mondta. “Remélhetőleg még életben vannak, remélhetőleg jól vannak, és remélhetőleg kiszabadulnak.”

A vállalat közölte, hogy orosz megszállás alatt az üzem nem fog működni. (The Guardian)