Újabb Ebola-járvány tört ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban

külföld
2022 április 24., 11:26
comments 3

Újabb Ebola-járványt jelentettek be a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik északi régiójában. 2018 óta ez már a harmadik járvány Equateur tartományban.

Minderről a WHO is tájékoztatott. Az egészségügyi világszervezet azt írja, eddig mindössze egy esetet erősítettek meg. A beteg, egy 31 éves férfi, aki április 5-én kezdett tüneteket tapasztalni magán. Több mint egy hét otthoni ápolás után egy helyi kórházban kért kezelést. Április 21-én a beteget intenzív ellátásra felvették az ebolakezelő központba, de még aznap meghalt. Jelenleg is vizsgálják, hogy mi lehet a betegség pontos forrása.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 1976 óta ez már a tizennegyedik ebolajárvány. 2018 óta viszont országszerte ez már a hatodik, így azt lehet mondani, hogy egyre sűrűbben fordul elő az Ebola itt. Equateur tartományban a korábbi járványok 130, illetve 54 regisztrált megbetegedéssel zajlottak le.

Egy fiatal kongói nő megkapja az Ebola elleni vakcináját.
photo_camera Egy fiatal kongói nő megkapja az Ebola elleni vakcináját. Fotó: Baz Ratner/REUTERS

Az érintett tartományban sokan be vannak oltva a betegség ellen. A 2020-as járvány idején rengeteg vakcinát oltottak ki. Most azonban mindenkit újra oltanának, ez az akció meg is kezdődött. (WHO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.