A hüllők egyötödét fenyegeti a kihalás veszélye világszerte

természet
2022 április 27., 16:54

Világszerte minden ötödik hüllőfajt a kihalás veszélye fenyegeti - derül ki a Nature folyóiratban szerdán közzétett, több ezer fajra vonatkozó átfogó, új értékelésből.

A hüllőkről szóló tanulmányon - amelyben közel 1000 tudós és 52 társszerző vett részt - 2005-ben kezdtek el dolgozni. A projektet az adománygyűjtéssel kapcsolatos kihívások lassították Bruce Young társszerző szerint, aki a NatureServe nonprofit tudományos szervezet zoológusa.

Korábban már végeztek hasonló felméréseket emlősök, madarak és kétéltűek esetében, amelyek a nemzeti parkok határainak meghúzásával és a környezetvédelmi alapok elosztásával kapcsolatos kormányzati döntésekhez szolgáltak információval.

"A gerinceseknél sokkal inkább a szőrösebb, tollasabb fajokra összpontosítanak a természetvédelemben" - mondta Young, azt is hozzátéve, hogy a hüllők is lenyűgözőek és nélkülözhetetlenek az ökoszisztémák számára.

Az elemzett 10 196 hüllőfaj 21 százalékát veszélyeztetettnek, súlyosan veszélyeztetettnek vagy kihalással fenyegetettnek minősítették - köztük Dél- és Délkelet-Ázsia ikonikus csuklyás kígyóit (kobra) is.

"Ez a munka nagyon jelentős eredmény - bővíti ismereteinket arról, hogy hol vannak veszélyeztetett fajok, és hol kell dolgoznunk védelmük érdekében" - mondta Stuart Pimm, a Duke Egyetem ökológusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

A világ tengeri teknősfajtái közül hatot fenyeget a veszély. A hetedik valószínűleg szintén bajban van, de a tudósok nem rendelkeznek adatokkal a besoroláshoz.

A hüllők életét világszerte leginkább az élőhelyek pusztulása fenyegeti. A vadászat, az invazív fajok és az éghajlatváltozás szintén veszélyt jelentenek Neil Cox szerint, aki a Nemzetközi Természetvédelmi Unió biológiai sokféleséget értékelő részlegének vezetője, a tanulmány társszerzője.

Az erdőterületeken élő hüllőket, például a királykobrát nagyobb valószínűséggel fenyegeti a kihalás veszélye, mint a sivatagban élőket, részben azért, mert az erdők nagyobb emberi beavatkozásoknak vannak kitéve - állapította meg a tanulmány. (AP News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.