„Villámgyors” reakciót ígért Vlagyimir Putyin a nyugatnak, ha beavatkoznak a háborúba

2022 április 27., 04:20

Ausztrália hat tarackot küld Ukrajnának

A 10. hegyi hadosztály tüzérei egy M777-es vontatott tarackkal tüzelnek az afganisztáni Tartós szabadság hadművelet során.
photo_camera A 10. hegyi hadosztály tüzérei egy M777-es vontatott tarackkal tüzelnek az afganisztáni Tartós szabadság hadművelet során. Fotó: Jonathan Mallard / Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

26,7 millió dolláros hadisegélyük részeként hat darab 155 milliméteres, M777 típusú tarackot küldenek az országba "Oroszország brutális, könyörtelen és törvénytelen inváziójára" válaszul.

A brit fejlesztésű, jelenleg az amerikai hadseregben is rendszeresített vontatott tarack hatótávolsága alaplőszerrel 37 kilométer, de akár irányítható Excalibur lőszerrel is lehet használni, aminek egyrészt 40 kilométer a hatótávolsága, másrészt precíziós csapásmérésre is alkalmas. A tarackkal percenként két töltetet lehet kilőni, de képes gyors sorozatban egy perc alatt öt lövést is leadni.

Az Egyesült Államok a múlt héten hadsegélye részeként 72 darab, a híradásokban csupán 155 milliméteresként jellemzett tarack küldését jelentette be, minden bizonnyal az is ez a típus. Önmagában az a szállítmány három önálló tüzérosztály kialakítására volt alkalmas, ha még további tarackok is érkeznek, az ukrán hadsereg lassan egy önálló tüzérdandárt is ki tud állítani M777-esekből. (Via The Guardian)