Kormányinfó: nyugdíjemelés a magas infláció miatt

április 28., csütörtök 7:21
17

A magas infláció miatt nyugdíjemelésről döntött a kormány, jelentette be a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a

a magas infláció miatt 3,9 százalékos emelés lesz június elsejétől. Az év első hat hónapjára eső többletet egy összegben fizetik majd.

Az év elején 5 százalékban határozta meg a kormány a nyugdíjemelés mértékét, de ez jelentősen elmarad az inflációtól. Gulyás szerint az előrejelzések bizonytalanok, a kormány 8,9 százalékos inflációval kalkulál idénre, ezért döntöttek az emelésről.

A Magyarország ellen indult jogállamisági mechanizmusról

Megérkezett az Európai Bizottság levele az eljárás megindításáról, mondta. Gulyás szerint áttanulmányozták a dokumentumot, és nincs akadálya a helyreállítási alapról való megállapodás aláírásának. A kormány szerint minden felvetett kritikára találnak olyan megoldást, ami elfogadható a Bizottság számára. Arra a kérdésre, hogy a levélben szerepel-e a kormány gyermekvédelmi törvénye, Gulyás nem tudott válaszolni. A Bizottság konkrét kifogásaira két példát mondott:

 • csökkenteni kell az egyszereplős közbeszerzések számát.
 • Illetve a bírák kirendelésével kapcsolatban merültek fel kérdések.

Csányi Sándorról

„A emberek többsége jónak tartja a rezsicsökkentést. Van olyan vagyonhelyzet, amikor ez nem fontos, de a magyarok többsége nincs ilyen vagyoni helyzetben, hogy nekik ne legyen fontos,” válaszolta Gulyás az OTP első emberének azon kijelentésére, hogy "a rezsicsökkentés nem jó, a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a magas energiaárak terhét, hogy spóroljanak." Csányi Sándor becsléséről, hogy a 4,9 százalékos hiány eléréséhez 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség, újságírói kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy

olyan intézkedésekkel csökkenti majd a kormány a költségvetési hiányt, ami nincs vagy csak kis mértékben van hatással az emberekre.

Arról, hogy van-e határ, amin túl nem lehet fenntartani a rezsicsökkentést, kijelentette, hogy a kormány egyelőre ott tart, hogy számol, később fognak bejelentést tenni, hogy milyen formában maradhat fenn az intézkedés és a költségvetés egyensúlya.

Újságírói kérdésekre válaszolva

Gulyás Gergely többek közt elmondta, hogy

 • folyamatosan érkezik az orosz gáz az országba a szerződéseknek megfelelően.
 • Orbán Viktor vatikáni útján Magyarországra hívta Ferenc pápát, a látogatásról "van elképzelés", de konkrétumokról majd a Vatikán tájékoztat.
 • Novák Katalin első köztársaság elnöki útja Lengyelországba vezet majd.
 • Magyarország kicsi és nem olyan gazdag, hogy több tucat minisztériumot tartson fent.
 • A tervek szerint a május 16-i héten alakul meg az új kormány.
 • Orbán Viktor nem tervez kijevi látogatást.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt