Kormányinfó: nyugdíjemelés a magas infláció miatt

POLITIKA
2022 április 28., 07:21

A magas infláció miatt nyugdíjemelésről döntött a kormány, jelentette be a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a

a magas infláció miatt 3,9 százalékos emelés lesz június elsejétől. Az év első hat hónapjára eső többletet egy összegben fizetik majd.

Az év elején 5 százalékban határozta meg a kormány a nyugdíjemelés mértékét, de ez jelentősen elmarad az inflációtól. Gulyás szerint az előrejelzések bizonytalanok, a kormány 8,9 százalékos inflációval kalkulál idénre, ezért döntöttek az emelésről.

A Magyarország ellen indult jogállamisági mechanizmusról

Megérkezett az Európai Bizottság levele az eljárás megindításáról, mondta. Gulyás szerint áttanulmányozták a dokumentumot, és nincs akadálya a helyreállítási alapról való megállapodás aláírásának. A kormány szerint minden felvetett kritikára találnak olyan megoldást, ami elfogadható a Bizottság számára. Arra a kérdésre, hogy a levélben szerepel-e a kormány gyermekvédelmi törvénye, Gulyás nem tudott válaszolni. A Bizottság konkrét kifogásaira két példát mondott:

  • csökkenteni kell az egyszereplős közbeszerzések számát.
  • Illetve a bírák kirendelésével kapcsolatban merültek fel kérdések.

Csányi Sándorról

„A emberek többsége jónak tartja a rezsicsökkentést. Van olyan vagyonhelyzet, amikor ez nem fontos, de a magyarok többsége nincs ilyen vagyoni helyzetben, hogy nekik ne legyen fontos,” válaszolta Gulyás az OTP első emberének azon kijelentésére, hogy "a rezsicsökkentés nem jó, a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a magas energiaárak terhét, hogy spóroljanak." Csányi Sándor becsléséről, hogy a 4,9 százalékos hiány eléréséhez 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség, újságírói kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy

olyan intézkedésekkel csökkenti majd a kormány a költségvetési hiányt, ami nincs vagy csak kis mértékben van hatással az emberekre.

Arról, hogy van-e határ, amin túl nem lehet fenntartani a rezsicsökkentést, kijelentette, hogy a kormány egyelőre ott tart, hogy számol, később fognak bejelentést tenni, hogy milyen formában maradhat fenn az intézkedés és a költségvetés egyensúlya.

Újságírói kérdésekre válaszolva

Gulyás Gergely többek közt elmondta, hogy

  • folyamatosan érkezik az orosz gáz az országba a szerződéseknek megfelelően.
  • Orbán Viktor vatikáni útján Magyarországra hívta Ferenc pápát, a látogatásról "van elképzelés", de konkrétumokról majd a Vatikán tájékoztat.
  • Novák Katalin első köztársaság elnöki útja Lengyelországba vezet majd.
  • Magyarország kicsi és nem olyan gazdag, hogy több tucat minisztériumot tartson fent.
  • A tervek szerint a május 16-i héten alakul meg az új kormány.
  • Orbán Viktor nem tervez kijevi látogatást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.