Egy év alatt 7 helyet javított Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Média
2022 május 03., 07:28
comments 3

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet felmérése szerint a tavalyi 92. hely után most a 85. helyet szereztük meg a sajtószabadság-ranglistán - derül ki a dokumentumból. Az RSF ezúttal is 180 országban vizsgálódott. A listából kiderül, hogy Magyarország továbbra is az úgynevezett „problematikus” államok csoportjába tartozik a szervezet megítélése szerint, ráadásul az EU-tagok közül csupán kettőben tartják rosszabbnak a sajtó helyzetét: Bulgáriában és Görögországban.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója 2022. április 3-án, miután leadta szavazatát
photo_camera Orbán Viktor sajtótájékoztatója 2022. április 3-án, miután leadta szavazatát Fotó: ARPAD KURUCZ/Anadolu Agency via AFP

A hvg.hu által idézett RSF-közleményben kihangsúlyozták, hogy Magyarország előbbre lépését a listán nagyrészt az magyarázza, hogy

  • változott az index összeállításának módszertana; a most alkalmazott a korábbihoz képest jobban figyelembe veszi a sajtó szabadságát az interneten,
  • olyan európai országok csúsztak hátrébb a listán mint Görögország és Albánia
  • az uniós intézmények erőfeszítéseket tesznek a sajtószabadság megóvására az olyan országokban, mint Magyarország, azzal, hogy Európa-szerte reményt adó intézkedéseket hagynak jóvá vagy jelentenek be.

Érdekes mozgás a listán, hogy most nem Eritrea az utolsó, hanem Észak-Korea. Valamint Oroszországban és Ukrajnában is rosszabb lett a helyzet. A lista élén pedig változatlanul a skandináv országok állnak, ezúttal a sorrend: Norvégia, Dánia, Svédország.

Ugyanakkor például Albánia és Szerbia is demokratikusabb hely Magyarországnál a Freedom House friss jelentése szerint.

UPDATE: Varga Judit igazságügyi miniszter reagált az RSF-listára, ráadásul annyira tűpontosan, hogy szó szerint idézzük a teljes érthetőség kedvéért:

Szabad-e az a sajtó, amelyet nem érdekel a valóság? Ismét közzétette listáját a „függetlenobjektív” Riporterek Határok Nélkül szervezet, melyben a magyarországi sajtószabadságot természetesen egyre rosszabbnak ítélik meg. Érdekes látni, hogy az az ország, ahol a médiában valódi pluralizmus érvényesül, kiüti a NGO-knál a biztosítékot, miközben a nyugat-európai liberális véleményhegemónia még csak el sem éri az elemzők ingerküszöbét. Személyes tapasztalatból tudom, milyen nehéz a nyugat-európai buborékban megosztani olyan érveket és álláspontokat, amelyek nem egyeznek a liberális fősodor ideológiai elvárásaival. A véleménycikkeinket nem hozzák le, ha pedig esetleg olyan jól sikerül egy interjú, hogy az meggyőző lehet a nyugati olvasók számára is, akkor visszakoznak a megjelentetésétől. Mindeközben kérdések helyett csak elfogult vádakat fogalmaznak meg… Ez persze a liberális NGO-k szerint rendben van. Fontos ezért emlékeztetni őket: a valóság teljes megtagadása nem egyenlő a sajtószabadsággal!

Ennyi. Tán kiemelem a kulcsszavakat: nyugat-európai buborék, liberális NGO, liberális véleményhegemónia, függetlenobjektív. Más kérdés, hogy a magyarországi sajtószabadságot ezúttal természetesen nem egyre rosszabbnak, hanem valójában kicsit jobbnak ítélte meg az RSF.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.