Egy év alatt 7 helyet javított Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Média
2022 május 03., 09:28

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet felmérése szerint a tavalyi 92. hely után most a 85. helyet szereztük meg a sajtószabadság-ranglistán - derül ki a dokumentumból. Az RSF ezúttal is 180 országban vizsgálódott. A listából kiderül, hogy Magyarország továbbra is az úgynevezett „problematikus” államok csoportjába tartozik a szervezet megítélése szerint, ráadásul az EU-tagok közül csupán kettőben tartják rosszabbnak a sajtó helyzetét: Bulgáriában és Görögországban.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója 2022. április 3-án, miután leadta szavazatát
photo_camera Orbán Viktor sajtótájékoztatója 2022. április 3-án, miután leadta szavazatát Fotó: ARPAD KURUCZ/Anadolu Agency via AFP

A hvg.hu által idézett RSF-közleményben kihangsúlyozták, hogy Magyarország előbbre lépését a listán nagyrészt az magyarázza, hogy

  • változott az index összeállításának módszertana; a most alkalmazott a korábbihoz képest jobban figyelembe veszi a sajtó szabadságát az interneten,
  • olyan európai országok csúsztak hátrébb a listán mint Görögország és Albánia
  • az uniós intézmények erőfeszítéseket tesznek a sajtószabadság megóvására az olyan országokban, mint Magyarország, azzal, hogy Európa-szerte reményt adó intézkedéseket hagynak jóvá vagy jelentenek be.

Érdekes mozgás a listán, hogy most nem Eritrea az utolsó, hanem Észak-Korea. Valamint Oroszországban és Ukrajnában is rosszabb lett a helyzet. A lista élén pedig változatlanul a skandináv országok állnak, ezúttal a sorrend: Norvégia, Dánia, Svédország.

Ugyanakkor például Albánia és Szerbia is demokratikusabb hely Magyarországnál a Freedom House friss jelentése szerint.

UPDATE: Varga Judit igazságügyi miniszter reagált az RSF-listára, ráadásul annyira tűpontosan, hogy szó szerint idézzük a teljes érthetőség kedvéért:

Szabad-e az a sajtó, amelyet nem érdekel a valóság? Ismét közzétette listáját a „függetlenobjektív” Riporterek Határok Nélkül szervezet, melyben a magyarországi sajtószabadságot természetesen egyre rosszabbnak ítélik meg. Érdekes látni, hogy az az ország, ahol a médiában valódi pluralizmus érvényesül, kiüti a NGO-knál a biztosítékot, miközben a nyugat-európai liberális véleményhegemónia még csak el sem éri az elemzők ingerküszöbét. Személyes tapasztalatból tudom, milyen nehéz a nyugat-európai buborékban megosztani olyan érveket és álláspontokat, amelyek nem egyeznek a liberális fősodor ideológiai elvárásaival. A véleménycikkeinket nem hozzák le, ha pedig esetleg olyan jól sikerül egy interjú, hogy az meggyőző lehet a nyugati olvasók számára is, akkor visszakoznak a megjelentetésétől. Mindeközben kérdések helyett csak elfogult vádakat fogalmaznak meg… Ez persze a liberális NGO-k szerint rendben van. Fontos ezért emlékeztetni őket: a valóság teljes megtagadása nem egyenlő a sajtószabadsággal!

Ennyi. Tán kiemelem a kulcsszavakat: nyugat-európai buborék, liberális NGO, liberális véleményhegemónia, függetlenobjektív. Más kérdés, hogy a magyarországi sajtószabadságot ezúttal természetesen nem egyre rosszabbnak, hanem valójában kicsit jobbnak ítélte meg az RSF.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.