Trump rakétákat akart lőni Mexikóra, állítja egykori védelmi minisztere

május 6., péntek 7:20
8

Donald Trump kétszer is felvetette 2020 nyarán, hogy rakétákkal kellene „elpusztítani a mexikói droglaborokat” és kisöpörni a kartelleket, írja új könyvében az exelnök korábbi védelmi minisztere, Mark T. Esper.

Állítása szerint Trumpot nagyon zavarta a határon zajló drogkereskedelem, és úgy vélte, a mexikóiaknak „nincs kontrolljuk az országuk felett”. Amikor Esper tiltakozott, Trump azt mondta, senki sem tudná meg, hogy ők voltak, mivel egyszerűen letagadná az ügyet a nyilvánosság előtt. A volt miniszter azt írja, viccnek gondolta volna az egészet, ha nem látta volna közben Trump arcát.

A New York Times összefoglalója szerint Esper úgy írja le a kormány munkáját, mint amit teljesen Trump újraválasztási kampányának rendeltek alá. A könyv alapján Esper többször fontolgatta a lemondást, de attól tartott, egy végtelenül lojális bólogató Jánost neveznének ki a helyére, aki képtelen lenne ellensúlyozni Trump ámokfutását.

Mark T. Esper, a háttérben Donald Trump Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Hasonlóan elvadult ötletként emlékszik arra, amikor Trump tízezer katonát akart Washington utcáira vezényelni, hogy leverje a George Floyd-gyilkosság miatt kirobbant tüntetéshullámot. Esper leírása szerint az elnök azt kérdezte tőle, „nem lehetne-e egyszerűen lábon lőni őket, vagy valami”.

Esper - aki esetenként Trump érdemeit is elismeri - nem bánik kesztyűs kézzel az elnök tanácsadóival sem, Stephen Miller például 250 ezer katonát küldött volna a déli határra, mondván, óriási „migránskaraván” tart az Egyesült Államok felé. A védelmi miniszter erre azt válaszolta, nincs 250 ezer katonájuk ilyen agyamentségekre.

Miller állítólag azt is felvetette, mártsák disznóvérbe az Iszlám Állam likvidált vezetőjének fejét, és hordozzák körbe, hogy elrettentsék vele a terroristákat. „Ez háborús bűn lenne” - szerelte le az ötletet Esper. (Miller tagadja, hogy ilyen történt volna.)

A korábbi miniszter könyve kedden jelenik meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt