Franciaországban az ISIS fenyegetése miatt megerősítették a zsidó közösségek védelmét

Terrorizmus
2022 május 10., 16:52
comments 1

Gérald Darmanin francia belügyminiszter elrendelte a zsidó közösségek által látogatott helyek fokozottabb védelmét az Iszlám Állam (ISIS) nyílt fenyegetése miatt.

A dzsihadista terrorszervezet április 17-én a Telegramon fenyegetőzött, hogy megbosszulja az előző vezetője halálát. Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsit februárban az amerikai különleges erők öltem meg Szíriában. Az ISIS azt kérte a híveitől, hogy az orosz-ukrán háborút kihasználva hajtsanak végre újból merényleteket Európában.

A francia belügyminiszter szerint „az üzenetben a terrorszervezet elsősorban a zsidó közösséget veszi célba”, ezért azt kérte a prefektusoktól meg a rendőrség és a csendőrség vezetőitől, hogy „fokozzák az elővigyázatosságot, és szervezzék meg a franciaországi zsidó közösség érdekeltségeinek fokozott védelmét”, mindenekelőtt a vallási és kulturális helyeknél meg az oktatási intézményeknél.

Francia katonák az Eiffel-toronynál 2015. január 12-én.
photo_camera Francia katonák az Eiffel-toronynál 2015. január 12-én. Illusztráció: Jeff J Mitchell/Getty Images

Európában Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, a tagjait 600 ezerre becsülik. Az elmúlt tíz év franciaországi iszlamista merényletsorozatának első áldozatai zsidók voltak: az algériai-francia kettős állampolgárságú Mohamed Merah 2012. március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyereket meg egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i Ohr Torah zsidó iskola és óvoda előtt. A magát az al-Kaida tagjának mondó iszlamista március 21-én a ráküldött kommandósok elől elbarikádozta magát a lakásában, és tűzharcban meghalt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.