Meghalt Ukrajna első elnöke, Leonyid Kravcsuk

külföld
2022 május 10., 18:49
comments 1

Hosszas betegség után, 88 éves korában meghalt a független Ukrajna első elnöke, Leonyid Kravcsuk.

Leonyid Kravcsuk, Ukrajna első elnöke beszél a kijevi parlamentben 2020. július 16-án.
photo_camera Leonyid Kravcsuk, Ukrajna első elnöke beszél a kijevi parlamentben 2020. július 16-án. Fotó: Szergij Harcsenko/NurPhoto via AFP

Dmitrij Razumkov ukrán parlamenti képviselő azt mondta, hogy Kravcsuk, aki 1991 és 1994 között volt elnök, „olyan alak volt, aki ott állt a modern ukrán államiság eredeténél”.

Anton Gerascsenko ukrán elnöki tanácsadó szerint Kravcsuk „történelmi személyiség volt, aki óriási szerepet játszott Ukrajna békés függetlenné válásában”.

Leonyid Kravcsuk qz akkor a Lengyelországhoz tartozó Volhíniai vajdaságban fekvő Velikij Zsintin (lengyelül Żytyń Wielki) faluban született szegény paraszti családba. Az apja, Makar Kravcsuk a lengyel lovasságnál szolgált az 1930-as években, és később a feleségével együtt lengyel birtokosok földjein dolgozott. Lengyelország keleti részének szovjet megszállása után az apját besorozták a Vörös Hadseregbe, 1944-ben esett el a mai Belarusz területén, sírja is ott van.

Kravcsuk csak hat nappal élte túl egykori fehérorosz kollégáját, a múlt szerdán 87 évesen Minszkben elhunyt Sztanyiszlav Suskevicset, a független Fehéroroszország első elnökét, aki a Szovjetunió 1991-es felbomlása után lett a függetlenné vált ország államfője. Suskevics áprilisban pár napra kórházba került koronavírus-fertőzéssel.

Sztanyiszlav Suskevics kritizálta az utódját, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, aki 1994-ben követte őt a fehérorosz államfői székben, és azóta is sokat bírált szigorral irányítja az országot, elcsalva a választásokat.

Suskevics az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i megindításakor is élesen bírálta Lukasenkát, amiért lehetővé tette Moszkvának, hogy Fehéroroszországot katonai felvonulási terepként használja az orosz csapatok számára.

Sztanyiszlav Suskevics egyetemi professzorként lett fehérorosz parlamenti képviselő az 1980-as évek végén, miközben Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető a „glasznoszty és peresztrojka” által fémjelzett politikai reformjainak a végrehajtása zajlott.

Az 1991 augusztusában végrehajtott, de végül meghiúsult keményvonalas kommunista puccskísérlet után a fehérorosz házelnöknek megválasztott Suskevics vezette a független köztársasággá alakult országot.

Suskevics az orosz és az ukrán politikai vezetőket 1991. december 8-án a lengyel-fehérorosz határ közelében fekvő vidéki vadászházban fogadta, ahol aláírták azt a megállapodást, ami megszüntette a Szovjetuniót, és létrehozta a három szláv szovjet utódállam: Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország új szövetségét, a Független Államok Közösségét (FÁK).

Két héttel később további nyolc másik szovjet utódállam csatlakozott a FÁK-hoz, amivel gyakorlatilag leváltották Mihail Gorbacsovot, aki hivatalosan 1991. december 25-én mondott le mint a Szovjetunió első (és egyben utolsó) elnöke.

Sztanyiszlav Suskevic büszkén mesélt a fenti megállapodás aláírásáról az AP amerikai hírügynökségnek tavaly adott interjújában, és „diplomáciai mesterműnek” nevezte a Borisz Jelcin első orosz elnökkel és Leonyid Kravcsuk első ukrán elnökkel közösen aláírt dokumentumot.

Balról jobbra: Leonyid Kravcsuk ukrán elnök, Sztanyiszlav Suskevics fehérorosz elnök és Borisz Jelcin orosz elnök 1991. december 8-án, miután aláírták a Szovjetunió megszűnéséről szóló dokumentumot.
photo_camera Balról jobbra: Leonyid Kravcsuk ukrán elnök, Sztanyiszlav Suskevics fehérorosz elnök és Borisz Jelcin orosz elnök 1991. december 8-án, miután aláírták a Szovjetunió megszűnéséről szóló dokumentumot. Fotó: AFP

„Egy hatalmas birodalom, egy nukleáris nagyhatalom, ami független államokra hullik, amik olyan szorosan működnek egymással együtt, amennyire csak akarnak, és mégis: egyetlen csepp vért sem ontottunk ki. Úgy döntöttünk, bezárjuk a nemzetek börtönét, és semmilyen bűnbánatot nem éreztünk emiatt” – mondta Suskevics.

Suskevicsnek egyszerre kellett szembenéznie a Szovjetunió felbomlása utáni, rémisztően gyors gazdasági összeomlással, és az egyre ijesztőbb politikai zűrzavarral.
Suskevics népszerűsége pár év alatt elhalványult, és 1994-ben, az ország első szabad elnökválasztásakor Lukasenka földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, miután ígéretet tett, hogy talpra állítja a gazdaságot, felveszi a harcot a korrupcióval, és helyreállítja a szovjet korszakból megszokott általános szociális ellátást. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.