A hongkongi nemzetbiztonsági rendőrség letartóztatta Joseph Zen bíborost

külföld
2022 május 11., 17:47
comments 6

A Vatikán aggodalmát fejezte ki azon hírek miatt, amik szerint a hongkongi nemzetbiztonsági rendőrség letartóztatta a 90 éves Joseph Zen bíborost, Ázsia egyik legidősebb és legszókimondóbb katolikus papját.

Joseph Zen bíboros 2020. szeptember 11-én annak a háznak a tetején, ahol lakik.
photo_camera Joseph Zen bíboros 2020. szeptember 11-én annak a háznak a tetején, ahol lakik. Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

Zent, Hongkong korábbi püspökét Denise Ho énekesnővel és színésszel, Margaret Ng ügyvéddel és Hui Po-keung tudóssal együtt tartóztatták le.

"A Szentszék aggodalommal értesült Zen bíboros letartóztatásának híréről, és nagyon szorosan követi a helyzet alakulását" - áll a Vatikán közleményében.

Helyi jelentések korábban azt írták, hogy a letartóztatásuk a 612 Humanitárius Segélyalap kurátoraként betöltött szerepükkel állnak összefüggésben. Az alap jogi és egyéb pénzügyi segítséget nyújtott azoknak, akik részt vettek a 2019-es demokráciapárti tüntetéseken, amit a biztonsági erők levertek.

Huit kedden a repülőtéren tartóztatták le, amikor fel akart szállni egy Németországba tartó járatra - jelentette a helyi média.

Szerdán késő este a hongkongi rendőrség megerősítette két férfi és két nő letartóztatását, akiket kedden és szerdán állítólag "külföldi erőkkel való összejátszás" miatt tartóztattak le. A testület közölte, hogy mindannyiukat óvadék ellenében szabadon engedték, de útlevelüket a nemzetbiztonsági törvények értelmében bevonták.

Tavaly a rendőrség közleményben közölte, hogy a jótékonysági szervezet ellen a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanúja miatt nyomozás indult. .

A letartóztatások a rendőrség újabb lépései voltak a 2020 júniusában bevezetett, vitatott nemzetbiztonsági törvény érvényesítésében. A jogszabály tiltja az elszakadási törekvéseket, a felforgatást, a terrorizmust és az idegen erőkkel való összejátszást. A letartóztatások kevesebb mint egy héttel azután történtek, hogy vasárnap egy Pekinghez hűséges kormányzót, John Lee-t nevezték ki Hongkong élére.

Bár Peking és a hongkongi hatóságok szerint a nemzetbiztonsági törvény stabilitást hozott Hongkongba a 2019-es tömegtüntetések után, az aktivisták szerint a jogszabály életbe lépése óta legalább 175 embert tartóztattak le, és több mint 110 ellen emeltek vádat.

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Peirre sürgette a pekingi és hongkongi hatóságokat, hogy engedjék szabadon Zent és a többi őrizetbe vett személyt. Catherine West, a brit Munkáspárt Ázsiáért és a csendes-óceáni térségért felelős árnyékminisztere Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a letartóztatások csak "újabb bizonyítékai Kína azon céljának, hogy elnyomja az ellenzéket Hongkongban, és teljesen ellentétesek a Hongkongnak ígért szabadságjogokkal". Sürgette a brit kormányt, hogy "nemzetközi szövetségeseivel együttműködve követelje az őrizetbe vett személyek szabadon bocsátását". (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.