Pekinghez hűséges kormányzót neveztek ki Hongkong élére

május 8., vasárnap 12:55
1

Vasárnap új kormányzót választottak Hongkong élére John Lee személyében, aki mostanáig a városállam második emberének számított Carrie Lam mögött, és elődjéhez hasonlóan szoros szövetséget ápol a pekingi hatalommal. Kinevezéséről egy csaknem 1500 fős, szintén a központi vezetés felé elkötelezett bizottság döntött, amelyben mindössze nyolcan szavaztak ellene. Ő volt az egyedüli jelölt a posztra.

Lee mindvégig támogatta a 2020-ban elfogadott nemzetbiztonsági törvényt, amely illegálissá tette többek közt az elszakadási törekvéseket, a felforgatást, a terrorizmust és az idegen erőkkel való összejátszást. A hatóságok arra használták az új szabályozást, hogy leszámoljanak a hongkongi demokráciapárti szerveződésekkel és olyan független lapokkal, mint az Apple Daily vagy a Stand News.

Megválasztása után azt mondta, történelmi küldetésnek fogja fel, hogy új fejezetet nyisson Hongkong életében, ami ismét nyitott, versenyképes pénzügyi központként képezhet hidat Kína és a világ többi része közt. Ugyanakkor ismét kiállt a nemzetbiztonsági törvény mellett, amire szerinte a stabilitás fenntartása érdekében van szükség. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy hajlandó-e tárgyalásokat kezdeni ellenzéki vezetőkkel, különösen azokkal, akiket a 2019-es tüntetések után börtönbe vetettek.

Nehezítheti Hongkong korábbi nemzetközi pozíciójának visszaállítását, hogy az Egyesült Államok 2020-ban szankciót vetett ki Lee-re. Ennek következtében nem futhattak például Lee kampányhirdetései a Youtube-on.

Miközben Lee megválasztásáról szavaztak, tüntetők kisebb csoportja jelent meg az épületnél teljeskörű demokráciát követelve. Azt mondták: rengeteg hongkongit képviselnek, akik ellenzik a „kínai típusú, egyjelöltes választásokat”.

John Lee Fotó: PETER PARKS/AFP

A kormányzóválasztás után az Európai Unió is sajnálatát fejezi ki a demokratikus elvek és a politikai pluralizmus megsértése miatt. Josep Borell kül- és biztonságpolitikai főképviselő emlékeztetett, hogy a választási bizottság tagjait a hongkongi választási rendszer átalakítása után jelölték ki. Ez jelentősen csökkentette a szavazók számát, és ezzel Borell szerint gyengítette a hongkongi kormányzás már amúgy is korlátozott demokratikus elemeit.

Borell szerint az új kormányzó kiválasztási folyamata újabb lépést jelent az „egy ország, két rendszer” elvének lebontása felé. Felszólította a kínai és hongkongi hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben nemzeti és nemzetközi kötelezettségvállalásaikat, köztük azt, hogy a hongkongi törvényhozás tagjait általános választójog alapján válasszák meg. (Reuters, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt