2022 május 11., 12:41

Az oroszbarát herszoni vezetők arra kérik Putyint, hogy csatolja Oroszországhoz a régiót

Kirill Sztremouszov, a herszoni katonai-polgári közigazgatás frissen kinevezett oroszpárti helyettes vezetője az orosz hírügynökségek szerint azt mondta, hogy lesz egy kérése: a Herszon régió legyen teljes jogú tagja az Orosz Föderációnak. Azt is mondta, hogy Herszonra „az év végére” teljes mértékben az orosz törvények vonatkoznak majd.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt "reagálta", hogy Herszon lakosainak kell eldönteniük, akarnak-e csatlakozni Oroszországhoz, hozzátéve, hogy a döntésnek egyértelmű jogi alapokon kell állnia.

A régió az Oroszország által 2014-ben annektált Krímtől északra található. Herszon volt az első nagy ukrán város, ami orosz erők kezére került, miután Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. Oroszország áprilisban közölte, hogy teljes ellenőrzést szerzett a régió felett. Herszon stratégiai szempontból fontos, mert a Krím-félsziget és az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szeparatista területek közötti szárazföldi összeköttetés egy részét biztosítja. (The Guardian)