Növekszik a menekültekkel szembeni ellenérzés Közép-Európában - szemlézte az MTI, de egy apró részletet kihagyott az eredeti cikkből

propaganda
2022 május 12., 16:13
comments 3

Közép- és Kelet-Európa egyes országaiban nő az ukrán menekültekkel szembeni ellenérzés, különösen az oroszpártibb országokban, például Szlovákiában és Bulgáriában, ahol az emberek a menekültek "kiváltságait" kritizálják - írta csütörtökön az Euractiv, az uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli hírportál.

Ezzel a bekezdéssel kezdődik Andits Eszter, az MTI brüsszeli tudósítójának szemléje, ami csütörtök délután jelent meg a hírügynökség hírfolyamában. Az írás olyan részleteket közöl az uniós ügyekkel foglalkozó Euractiv cikkéből, mint hogy

  • Közép- és Kelet-Európa egyes országaiban előfordul, hogy utcai tüntetések szerveződnek az ukrán menekültek ellen.
  • Szlovákia-szerte tiltakozások alakulnak ki újabban az Ukrajnából érkező menekültek segítése ellen.
  • Bulgáriában a nacionalista, oroszbarát Vazrazsdane (Újjászületés) párt, amely a választók mintegy 10 százalékának támogatását élvezi, az ukrán menekültekről álhíreket terjeszt, amelyek arra épülnek, hogy sok bolgár szegénységben él, és ahelyett, hogy az állam és az EU róluk gondoskodna, minden figyelem az ukránokra irányul.
  • A cseh jobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt is bírálja a kormányt, amiért segítséget nyújt az ukrán menekülteknek.

Az eredeti, Euractiv-on megjelent cikket megnyitva azonban kiderül, hogy egy fontos dolog kimaradt az MTI szemléjéből.

Oroszpárti tüntetés Budapesten, a Szabadság téren.
photo_camera Oroszpárti tüntetés Budapesten, a Szabadság téren. Fotó: Kristóf Balázs

Egyrészt az egyik megszólaló, Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság szóvivője által elmondottakat teljesen kihagyták. Pedig a kormányzat által Soros-szervezetnek bélyegzett NGO képviselője pusztán általánosságban beszélt. A menekültek felé tanúsított magatartásról Zádori elmondta: „Általános jelenség, hogy a háború elől menekülőkkel szembeni feltétel nélküli szolidaritás idővel gyengül a szomszédos befogadó országokban. A társadalmi-gazdasági feszültségek spontán reakciókat, akár erőszakos reakciókat is kiválthatnak."

Másrészt az eredeti cikk a közép- és kelet-európai régióba és az oroszbarát államok közé egyértelműen Magyarországot is odasorolja. Külön kiemeli példaként azt az esetet, amikor Vas megyében téglával dobták be egy menekülteket elszállásoló ház ablakát. Mindez hiányzik az MTI szemléjéből. Andits Eszter egyébként 2019 óta brüsszeli tudósító, előtte egy fideszes európai képviselőnő asszisztense volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.