Először sikerült növényeket nevelni a Holdról hozott talajban

május 13., péntek 10:21
3

Nagyon pici növények jelentik a nap tudományos áttörését: pici zsázsák, amik nem e világi talajban sarjadtak ki. A kis növényeket ugyanis egy-egy gramm, a Hold felszínéről származó talajban nevelték a Floridai Egyetem mezőgazdasági intézetében.

Az intézet két kutatója, Anna-Lisa Paul és Rob Ferl a NASA-tól kért mintákat az 1969 és 1972 között, az Apollo missziók során elhozott talajmintákból, miután a Hold talaját szimuláló mintában már sikerült növényeket nevelniük. Azt viszont még ők sem gondolták teljesen, hogy az évtizedekkel ezelőtt elhozott mintákban is kinőnek a zsázsák.

Nemcsak hogy kinőttek a Hold-földben a növények, de egy ideig ugyanúgy fejlődtek, mint a földi talajban nevelkedő társaik. Hat nap után viszont a holdlakó zsázsák fejlődése megakadt, majd lényegében megállt. Ennek ellenére is hatalmas áttörést jelent a kísérlet, mert kiderült, hogy egyáltalán nem lehetetlen megművelni a Holdon lévő talajt.

Anna-Lisa Paul a Holdban nőtt zsázsákkal. A minták közül a baloldali, kisebb növények növekedtek a Holdról vett talajban, a nagyobbak pedig a Földről származó földben. Fotó: TYLER JONES/AFP

Ferl és Paul már régóta szerettek volna kísérletezni Holdról származó talajjal, a gond csak az, hogy abból nincs nagyon sok a Földön, ezért a NASA már többször is visszautasította a kérelmüket, hogy kaphassanak belőle. Ferl a Floridai Egyetem Facebook-oldalán megjelent videóban arról beszél, hogy egy-egy ilyen elutasítást bizony sírás követett.

Az űrhivatal csak azután enyhült meg, hogy a kutatók kifejlesztettek egy módszert, amivel növényenként mindössze egy gramm földmintára van szükségük. Az is segíthette a kutatókat, hogy 2018 után a NASA újabb Holdra szállást kezdett tervezni, így megint megnőtt az érdeklődés minden, a Holddal foglalkozó kutatás iránt. Paul szerint a kutatásuk nagyon fontos lesz a jövőben, ha az emberiség terjeszkedni akar majd a Földön kívül, de ezen a bolygón is segíthet abban, hogy megértsük, hogyan lehet terméketlennek hitt földben élelmet termeszteni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt