A svéd kormánypárt támogatja az ország NATO-csatlakozását

háború
2022 május 15., 16:39
photo_camera Magdalena Andersson svéd (balról) és Sanna Marin finn miniszterelnök találkozója Stockholmban, április 13-án. A téma már akkor a NATO-csatlakozás volt. Fotó: PAUL WENNERHOLM/AFP

Vasárnap összeült a svéd kormánytöbbséget adó szociáldemokrata Munkáspárt tagsága, hogy megvitassák, akarják-e hogy Svédország is csatlakozzon a NATO-hoz.

A tanácskozás után Magdalena Andersson kormányfő pártja közleményt adott ki, amiben egyértelműen kijelentik, hogy a közeljövő egyik legfontosabb politikai célkitűzése lesz az ország csatlakozása a védelmi szövetséghez.

Ezzel együtt a Munkáspárt jelezte azt is, hogy nem hajlandók elfogadni atomfegyverek telepítését, vagy állandó NATO-támaszpont létesítését az országukban.

Ezzel a lépéssel Svédország csatlakozik a vele a szomszédos Finnországhoz, amelynek miniszterelnöke, Sanna Marin múlt héten már kijelentette, hogy a csatlakozás a céljuk, és kormánya ezt vasárnap hivatalosan be is jelentette.

Svédország hivatalos NATO-pályázatának benyújtására akár már hétfőn sor kerülhet, Finnországhoz hasonlóan.

Svédország több mint kétszáz éven keresztül át kerülte a katonai szövetségeket, és ragaszkodott katonai függetlenségéhez.

Az elmúlt évtizedekben azonban Svédország egyre nyíltabban közeledett a NATO-hoz. 1994-ben aláírta a Partnerség a békéért elnevezésű együttműködési megállapodást, 2016-ban pedig ratifikálta a fogadó országról szóló megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a szövetség csapatai könnyebben tevékenykedhessenek svéd területen. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt