Észak-Korea teával és sós vízzel küzd a koronavírus ellen

járvány
2022 május 20., 04:19
comments 7

Mivel Észak-Korea minden külső gyógyszeres segítséget visszautasít a koronavírus megfékezésére, ezért jóformán meleg teával és sós vízzel próbálják meggyógyítani a COVID-19-es betegeket.

Az állami médiában a nem súlyos tüneteket produkálóknak például gyömbér- vagy loncteát és fűzfalevél-italt ajánlanak, ami gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Természetesen a koronavírus ellen viszont tök hatástalan.

Az állami média egy házaspárral is készített interjút, akkor reggel-este sós vízzel való gargalizálást javasoltak koronavírusra. Egyes tanulmányok egyébként tényleg azt állítják, hogy a sós vízzel végzett gargarizálás és orröblítés hatásos a megfázást okozó vírusok ellen, de arra elég kicsi a bizonyíték, hogy a koronavírus terjedését lassítaná. Az állami hírügynökség jelentése szerint mégis ezer tonna sót küldtek Phenjanba, hogy fertőtlenítőszert készítsenek.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Az állami média azért tényleges gyógyszerkészítményeket is javasol a beteg észak-koreaiaknak: fájdalomcsillapítót és antibiotikumot. A fájdalomcsillapító azonban csak a tünetek enyhítésére alkalmas, az antibiotikum pedig csak baktériumokkal szemben hatásos, koronavírusra kifejezetten nem ajánlatos.

Mindemellett az északi-koreai lakosok az egészségügyi ellátórendszerre se nagyon számíthatnak, ugyanis a határlezárások és más gazdasági tényezők miatt a kórházak személyzet- és eszközhiányban szenvednek.

Észak-Korea tavaly 3 millió kínai vakcinát utasított vissza más vakcinákkal egyetemben. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.