12 országból már több mint 80 majomhimlős esetet találtak

május 21., szombat 7:34
5

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi közlése szerint legalább 12 országból már több mint 80 esetben mutatták ki a majomhimlőt emberekben. A WHO szerint valószínűsíthető, hogy hamarosan még több esetről tudunk majd.

Már kilenc európai országban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában is kimutatták a betegséget, amely főleg Közép- és Nyugat-Afrika kevésbé lakott részein szokott jelen lenni.

Fotó: ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Az egészségügyi hatóságok szerint a majomhimlő az emberekben jellemzően enyhe-közepes megbetegedést okoz, és a legtöbben pár hét alatt teljesen felépülnek. A vírus nem terjed könnyen emberről emberre, ezért a hatóságok a tömeges megbetegedés kockázatát még mindig nagyon alacsonynak tartják.

A vírus ellen nincs külön oltás, ugyanakkor a hagyományos himlőoltás 85 százalékos védelmet jelent, mivel a két vírustörzs eléggé hasonlít egymásra.

Európából eddig Nagy-Britanniából, Spanyolországból, Portugáliából, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Franciaországból, Olaszországból és Svédországból jelentettek eseteket.

A WHO pénteki közleményében azt írta, hogy a vírus jelenlegi felbukkanása atipikusnak mondható, és együttműködnek az adott országok hatóságaival, hogy kiterjesszék a vírus követését, és támogassák azokat, akik megfertőződtek. A WHO egyben figyelmeztetett arra, hogy nem szabad stigmatizálni azokat, akik elkapták a vírust, mivel ez elriaszthat embereket attól, hogy orvosi segítséget kérjenek, ez pedig a betegség terjedését segítheti.

A WHO európai igazgatója, Hans Kluge a betegség további terjedésére számít a nyári tömegrendezvények miatt. Elmondta azt is, hogy az ismert esetek között csak egyetlen egy valaki volt, aki nemrég olyan országban járt, ahol a vírus rendszeresen jelen van. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt