A Mbappé-ügy és a modern futball szörnyetegeinek párbaja

sport
2022 május 23., 18:07
comments 17
  • A modern focitörténet egyik legvadabb átigazolási ügye arról szólt, hogy egy mindig mindenkit leigazoló csapat – a Real Madrid – két év tárgyalás és ügyeskedés után NEM tudta leigazolni a célpontját, a francia Kylian Mbappét egy másik, mindig mindenkit leigazoló csapattól, a PSG-től.
  • Ehelyett annyi történt, hogy a célpont még három évig ott játszik, ahol eddig is.
  • Az atomháború óta nem volt olyan esemény, ami annak ellenére vált ennyire kormeghatározóvá, hogy nem történt meg.
  • De miért és mi történt egyáltalán?

Nemcsak az ügyben repkedő összegek miatt igen szórakoztató és mutat túl önmagán Kylian Mbappé átigazolási – vagyis át nem igazolási – ügye, de azért maguk az összegek is szürreálisak.

A széles körben forgó, meg nem erősített hírek szerint a kortárs foci talán legtehetségesebb fiatal játékosa 300 millió euró körüli aláírási pénzt kap azért, hogy bár évek óta szó van róla, most mégsem igazol a Real Madridba, hanem marad a Paris Saint Germainnél. Ez nagyságrendileg annyi, amennyibe az Atlético Madrid 68 ezres stadionja, a Wanda Metropolitano került tokkal-vonóval. Mbappé éves fizetése a megbízhatónak számító sajtóforrások szerint 80-100 millió euró körül lehet. A PSG hevesen tagadja és 40 milliót mond, amit viszont egyetlen mértékadó forrás sem hisz el nekik, pedig már azzal is a legjobban fizetett focista lenne a világon. A kisebbik, 80 milliós összeg is 1,5 millió euró feletti heti fizetést jelent. Ez durván 590 millió forint hetente. A 80 millió euró azt jelentené, hogy több mint kétszer annyit vihetne haza, mint a listán második Lionel Messi a maga 38,5 millió eurójával.

A Mbappé-csata a lényegét tekintve mégsem a pénzről szól, hiszen a szó köznapi értelmében mindkét résztvevője felfoghatatlanul gazdag. De még a focivilág többi elitklubjához képest is az.

A Mbappé-ügy – sőt, pontosabb Mbappé-Haaland-ügyről beszélni – az európai foci lelkéért folyó háború döntőnek tűnő csatája volt a Régi Pénz és az Új Állami Pénz között. Ami ebben a körben a Régi Pénz totális, megsemmisítő vereségével végződött.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.