Kovács Zoltán véleménycikkben magyarázza a „fontos különbséget” az ukrán menekültek és az illegális bevándorlók között

POLITIKA
2022 május 23., 11:07
comments 10

„Minden józan gondolkodású ember egyetért azzal, hogy Magyarország és Szerbia határára a Közel-Keletről érkező, túlnyomórészt afgán és szíriai fiatal férfiak helyzete jelentősen különbözik a szomszédos Ukrajnában a veszély elől menekülő nők és gyermekek helyzetétől”

– írja Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár véleménycikkében, amely az új-zélandi Scoopon jelent meg. Kovács Facebookon úgy fogalmazott, írásával reagált „a migráció liberális »szakértőinek« új elképzelésére, mely a háború elől menekülő ukrán menekülteket az illegális migránsok erőszakos, kődobáló tömegéhez hasonlítja”.

Bejegyzésében kiemelte, hogy Orbán Viktor „a 2015-ben kitört migrációs válság óta olyan bevándorlási politikát folytat, amely tiszteletben tart minden nemzetközi szabályozást és normát”. Hozzátette, hogy a „menedékjogi eljárás lényeges pontja, hogy a menedékkérőknek az általuk elért legelső biztonságos országban kell menedékjogot kérniük”, és szerinte Magyarország teljes mértékben ennek megfelelően jár el.

Szerinte „a magyar-szerb határra a távoli Közel-Keletről érkezőkkel ellentétben az Ukrajnából menekülők számára valóban hazánk az első biztonságos ország, ahová eljutnak”. Ezt a gondolatmenetet azzal zárta, hogy „eleget teszünk erkölcsi kötelességünknek és ennek megfelelően bánunk velük”. A Scoopon megjelent véleménycikkében egyébként azt is kifejtette, hogy „Magyarország migrációs és menekültpolitikája nem »hasonlít a migrációs apartheidhez«”. Szerinte „ez egy olyan rendszer, amely teljes mértékben tiszteletben tartja a nemzetközi migrációs szabályokat”, és „a józan észben gyökerezik”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.