Káros növényvédő szerekkel szennyezettek az európai, különösen a magyar gyümölcsök

gazdaság
2022 május 24., 08:00
comments 18

Nagyon lassan halad Európában a legkárosabb növényvédő szerek kivonása. Bár az EU 2009-ben hozott rendelete szerint 2011 óta fokozatosan ki kéne vonni a forgalomból az 55 legkárosabb, a hivatalos besorolás szerint "helyettesítésre kijelölt hatóanyagot", a valóságban nemhogy eltűntek volna ezek a szerek, hanem drámaian megnőtt a lakosság számára forgalmazott olyan gyümölcsök mennyisége, amelyeken kimutathatók ezek a veszélyes anyagok, derült ki az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) legfrissebb tanulmányából.

Nem meglepő módon a magyar gyümölcsök különösen szennyezettek, a hazánkból származó cseresznyemintákban például 50 százalékban mutattak ki ilyen helyettesítendő hatóanyagokat. Ez nem csoda, az egész EU-ban Magyarországon engedélyezett továbbra is a legtöbb, 50 ilyen szer használata. A cseresznyén túl kiemelkedően magas a helyettesítendő hatóanyagok aránya a Magyarországon termelt fejes salátában (38%, európai szinten a 3. legrosszabb) és az uborkában (32%, szemben az uniós átlaggal, ami csupán 16%). A magyar alma 34 százalékában mutattak ki ilyen hatóanyagot, ez az uniós átlagértéknek felel meg.

A PAN Europe szerint a helyettesítésre kijelölt hatóanyagokat veszélyességük miatt egészségügyi okokból valójában már be kellett volna tiltani. Kockázataik annyira nyilvánvalóak, hogy még a visszafogott európai szabályozás is sokkal szigorúbban szabályozza ezeket más növényvédő szereknél, uniós engedélyezési időszakuk például mindössze hét év, szemben a többi növényvédő szer 15 évével. De a félszívű rendelkezés nem érte el a kívánt hatást. Ahelyett, hogy helyettesítették volna a veszélyes hatóanyagokat, egyre nagyobb mértékben használják ezeket. Az Európában termesztett friss gyümölcsfajták 97170 mintájának elemzése azt mutatja, hogy 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédő szer hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága.

A PAN Europe vizsgálatai alapján a vizsgált gyümölcsök 29 százalékában voltak kimutathatók ezek a hatóanyagok, a cseresznyeminták fele volt szennyezett, ami 152 százalékos növekedés 2011-hez képest. Az összes alma 34 százaléka is szennyezett volt, ez 117 százalékos növekedés.

"Ezeknek a vegyi anyagoknak el kellene tűnniük az élelmiszereinkből. Ehelyett azonban azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt tíz évben drámaian megnőtt a legmérgezőbb anyagoknak való kitettség. Az ezekkel a növényvédő szerekkel szennyezett gyümölcsök és zöldségek aránya folyamatosan növekszik. Gyakran előfordul, hogy az élelmiszerekben egyszerre két vagy több ilyen mérgező anyag szermaradványa is megtalálható. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a tagállamok nem hajtották végre a helyettesítési szabályokat, és így a fogyasztók egészségét sem védték megfelelően” - értékelte a kiábrándító folyamatot Salomé Roynel, a PAN Europe kampányfelelőse a szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.