WHO: Most még könnyedén megfékezhető a majomhimlő

május 27., péntek 17:05

„Ha most megfelelő intézkedéseket teszünk, akkor valószínűleg könnyen megfékezhetjük” - mondta a majomhimlőről Sylvie Briand, a WHO globális vészhelyzetekre történő felkészüléséért felelős igazgatója az ENSZ-ügynökség éves közgyűlésén.

Ehhez Briand szerint az országoknak gyors lépéseket kell tenniük a majomhimlő terjedésének megfékezésére, és meg kell osztaniuk egymással a vakcinakészleteikre vonatkozó adatokat. A majomhimlő egy általában enyhe vírusfertőzés, amely Nyugat- és Közép-Afrika egyes részein okozott az utóbbi időkig fertőzéseket. Az elmúlt másfél hétben viszont 92 majomhimlős fertőzöttet találtak nyugati országokban, többet, mint 1970 óta összesen. Hogy mit lehet tudni a betegségről és hogyan jelent meg Európában, arról ebben a cikkben írtunk.

Sylvie Briand felhívta a WHO tagállamainak figyelmét, hogy meg kell osztaniuk egymással a himlő elleni első generációs oltóanyagkészletekre vonatkozó információikat, hisz ezek a majomhimlő ellen is hatékonyak lehetnek.

„Nem tudjuk pontosan, hogy hány adag áll rendelkezésre a világon, ezért arra bátorítjuk az országokat, hogy forduljanak a WHO-hoz, és mondják el, mekkora a készletük” - mondta.

A WHO tisztviselői egyelőre elkerülnék a tömeges oltást, ehelyett célzott oltást javasolnak azoknak, akik a fertőzöttekkel közeli kapcsolataba kerültek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt