Ötezertől százötvenezerig terjedő bírságot kaphatnak a II. kerületben azok, akik nem szedik fel a kutyájuk után a szart

belföld
2022 május 31., 12:58
comments 5

„Kiszámoltuk, hogy mekkora »közterületi terhelést« jelenthet a fel nem szedett kutyapiszok kerületi szinten” - írja Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere a Facebookon. „Mindenkit zavar az a nemtörődömség, amit egyes gazdák megengednek maguknak, amikor a kutyasétáltatást hanyagul úgy oldják meg, hogy nem szedik fel kutyájuk után a kutyapiszkot.”

Tapasztalataik szerint sokan nem tudják, de a hanyagság büntethető, ezért büntetik is. A pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint lesz.

A megelőzés érdekében tájékoztató táblákat is kihelyeznek majd, ami felhívja a kutyások figyelmét arra, hogy a „kutyasétáltatás végterméke” jobb helyen van az erre külön kialakított „gyűjtőedényekben."

Hogy szemléltesse, mekkora probléma a fel nem szedett kutyaszar, Őrsi kiszámolta, mennyit ürítenek a kutyák. Szerinte a II. kerületben körülbelül tizenkétezer-hétszáz kutya él, ezeknek a hetvenöt százalékát viszik naponta sétálni. A kutyánként termelődő ürülék mértéke számításai szerint fél kg/kutya/nap. „Ehhez hozzájön évente 14 nap, amikor nem veszi igénybe az adott kutya a kerület közterületeit, így az alábbi kutyaürülék-termelési képletet kapjuk a II. kerületre vonatkozóan:➡️ 12 700 x 0,75 x 0,5 = 4 762,5 kg/nap➡️ 4 762,5 x 351 = 1 671 637,5 kg/év, 1 671,6 tonna/év “Azt is írja, hogy havi átlagban körülbelül négyezer-háromszáz kilogrammot szállíttatnak el, ami éves összesítésben több mint ötvenegy tonna, ami töredéke a keletkező kutyaürülék-mennyiségnek.

“Ezért arra kérjük a gazdikat, hogy járjanak el gondosan a séták alkalmával, és szedjék fel a kutyák után a kutyapiszkot, hogy mások ne lépjenek bele, és ne legyen szükség bírság kiszabására!” - írja.

link Forrás

A kutyapiszok-bírság mellett egy másik intézkedésről is ír, „toklászmentes területeket” hoznak létre a kerületben.

A toklászt a parlagfűhöz hasonló gyomnövényként fogják kezelni. „Szezononként egy állatorvosnak akár 60-70 kutyát is el kell látnia. Vagyis indokolt az érett toklász okozta sérülések komolyan vétele, és azok megelőzése."

A toklászos területek kezelése miatt elindítanak egy kedvezményes kisgépkölcsönző szolgáltatást is, aminek keretében a kerületiek kedvezményesen bérelhetnek fűkaszát, fűnyírót és lombszívót. “Így könnyebben és hatékonyabban léphetünk fel a toklászos területeken.” - írja Őrsi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.