Gyakorlatoznak az orosz nukleáris erők

2022 június 01., 10:40

Németország IRIS-T légvédelmi rendszert küld Ukrajnának

Ezt Olaf Scholz kancellár jelentette be, miután Kijev és a német ellenzéki pártok arra szólítottak fel, hogy több nehézfegyvert szállítsanak az országnak.

A német kancellár azt mondta, Németország „a háború kezdete óta folyamatosan szállít”, és hogy több mint 15 millió lőszert, 100 000 gránátot és több mint 5000 páncéltörő aknát küldött Ukrajnának azóta, hogy Putyin seregei február 24-én lerohanták az országot.

„Legutóbb a kormány úgy döntött, hogy a legmodernebb légvédelmi rendszert szállítjuk, amivel Németország rendelkezik, ez az IRIS-T” - közölte Scholz a Reuters hírügynökség jelentése szerint.

Parlamenti beszédében Scholz a kritikákra reagálva azt mondta, hogy kormánya az orosz támadásra „masszív politikaváltással” válaszolt, amikor úgy döntött, hogy nehézfegyvereket küld egy háborús övezetbe.

Ukrajna az elmúlt hetekben egyre többször kérte, hogy küldjenek nekik nehézfegyvereket. Scholz elmondta, hogy Németország tárgyalásokat folytat partnereivel arról, hogyan lehetne Ukrajnát még jobban felfegyverezni.