A saját sejtjeiből készült 3D-nyomtatott fület kapott egy nő

fül
2022 június 02., 17:56
comments 6

Az orvosok sikeresen ültettek be emberi sejtekből készült 3D-nyomtatott fület egy ritka deformitással született nőnek – írja a Verge a 3D Bio Therapeutics egészségügyi vállalkozás közleményére hivatkozva. A cikk szerint a technológiát először alkalmazták klinikai szinten, és a siker jelentős előrelépést hozhat.

„Ha minden a tervek szerint alakul a továbbiakban is, a módszer forradalmasíthatja az ilyen problémák kezelését” – mondta a New York Timesnak Arturo Bonilla sebész, a beavatkozást végző csapat vezetője.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Az Egyesült Államokban évente mintegy 1500 csecsemő születik hasonló rendellenességgel, akiknek egy vagy mindkét fülkagylójuk fejletlen vagy teljes egészében hiányzik.

Eddig az ilyen betegek fülét szintetikus anyagokból készítették el, ám az új eljárás lényege az, hogy biopszia útján a páciensek saját fülporcsejtjeit használják fel, azokat „tenyésztik”, majd 3D-s módszerrel nyomtatják ki a megfelelő szervet. Ennek köszönhetően a várakozások szerint kisebb lesz a kilökődés veszélye.

Más kutatócsoportok a Verge írása szerint 3D-nyomtatott tüdőn és vérereken is dolgoznak, de a 3D Bio Theraupetics vezetői azt állítják: olyan összetett szervekhez is eljuthatnak a későbbiekben, mint a máj és a vese.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.