Egy német férfi Belgrádig úszott a Dunán, aztán feladta a túl sok szar miatt

ürülék
2022 június 02., 08:39
comments 8

Andreas Fath német kémikus azt tervezte, hogy közel háromezer kilométert fog úszni a Duna teljes hosszán, hogy vízmintákat gyűjtsön a folyóból, végül azonban Belgrádnál feladta, mert túl sok fekália volt a vízben, és attól tartott, ez hatással lehet az immunrendszerére – írja a Vajdaság ma.

A Fath által begyűjtött mintákat közben a Bécsi Egyetem kutatócsoportja elemezte egy hajó fedélzetén lévő mobil laboratóriumban, hogy kiderítsék, mennyi mikroműanyag és adalékanyag van a vízben.

photo_camera Hattyú és fészke egy szennyvízcsatorna mellett a belgrádi Duna-parton Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

„1,7 millió ember él Belgrádban. A szennyvizük semmilyen szennyvíztisztító-üzemen sem halad át, hanem közvetlenül a folyóba ömlik. Ürülék jut a vízbe. A vízbe kerülő baktériumok mennyisége miatt nagy kihívást jelent a folyóban úszni Belgrádnál. A Duna vizével való érintkezés következménye ugyanis Escherichia coli-fertőzés is lehet” – nyilatkozta a kutatócsoporthoz tartozó Utah Neumann a Telegrafnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.