Észak-Korea vette át a soros elnökséget az ENSZ leszerelési csúcsszervében

külföld
2022 június 03., 08:05
comments 3

Az elkövetkező legalább három hétben Észak-Korea elnökli az ENSZ Leszerelési Konferenciáját. A világszervezet működésének egyik sajátossága, hogy egyes szervezeteit rotációs rendszerben vezetik a tagországok. Így eshetett meg, hogy most éppen az idén már az ENSZ Biztonsági Tanácsának tilalma ellenére több ballisztikus rakétakísérletet is végrehajtó, atomfegyverprogramot is fenntartó, és általában is igen harciasan megnyilvánuló Észak-Korea töltheti be az elnöki tisztet az ENSZ leszerelési kérdésekben legfontosabb szervezetében.

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora rakétacsapásokat figyel meg egy 2020 márciusi hadgyakorlaton.
photo_camera Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora rakétacsapásokat figyel meg egy 2020 márciusi hadgyakorlaton. Fotó: STR/AFP

A Leszerelési Konferenciát évente három alkalommal rendezik meg az ENSZ genfi központjában. Ez a világon az egyetlen állandó, multilaterális tanács, ahol fegyverkezési és nukleáris szerződésekről egyeztetnek. A szervezet hangoztatott célja az atomfegyverkezési verseny befejezése és az atomháború megelőzése. Vagyis két olyan cél, amelyben Észak-Korea nem áll jól, hiszen egyrészt atomprogramot folytat nukleáris arzenálja bővítésére, és rendszeresen fenyegeti atomcsapással riválisait.

A szervezet szabályzata alapján Észak-Korea legalább a következő három hétben elnökölheti a Konferenciát. Még úgy is, hogy az elnökség átvétele rögtön botrányba fulladt, a szervezethez csatlakozott civil szervezetek ugyanis felszólították a tagállamokat, hogy tiltakozásul azonnal hagyják el a termet. Ugyan ez bevett formája a diplomáciában a tiltakozásnak, végül egyetlen tagállam sem tette meg a csütörtöki tanácskozáson, bár több is alacsonyabb szinten volt csak hajlandó képviselni magát. Több, az észak-koreai fegyverprogramok miatt az országot szankciókkal sújtó nyugati állam pedig közös nyilatkozatban ítélte el Észak-Koreát az idei fegyverkísérletei miatt. "Komoly aggodalmakat keltenek bennünk a KNDK cselekményei, melyek súlyosan aláássák a Leszerelési Konferencia alapértékeit" - közölte a diplomácia sajátos nyelvén, mások nevében is felszólalva Ausztrália követe, Amanda Gorely. Külön is megjegyezte, hogy maradásukat semmi esetre se szabad Észak-Korea elnökségének "hallgatólagos támogatásaként" értelmezni.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Észak-Korea soros elnöksége az egész szervezet hatékonyságát is megkérdőjelezi. "Valóban kérdéseket vet fel, ha egy olyan rezsimé lehet a vezető pozíció, amilyen a KNDK. Egy olyan rezsimé, amelynél kevés kormány tett többet a leszerelés normarendszerének leépítéséért" - mondta. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.