Hiába ment el már ötmilliárd forint a kórházi várólisták csökkentésére, nem nagyon látszanak az eredmények

Egészségügy
2022 június 03., 04:47
comments 22

Azonnal beavatkozásra van szükség a lakosság egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésével kapcsolatban, közölte a Magyar Kórházszövetség konferenciáján Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója. A Népszava beszámolója szerint a főigazgató arról beszélt, hogy sürgősen vissza kell térni a teljesítmény-finanszírozásra, mert a jelenlegi átalányos rendszer nem ösztönzi a szolgáltatókat a betegek ellátására.

Ezt az adatok is alátámasztják: az idei első negyedév számait összevetve a járvány előtti utolsó negyedévével, látni, hogy a kórházak közel negyedével, a szakrendelők ötödével kevesebb beteget láttak el idén, a krónikus osztályok pedig korábbi teljesítményüknek csak a 38 százalékát produkálták.

A főigazgató szerint ez azt is jelenti, hogy egyes típusú terápiához, diagnosztikához a rászorulók nem jutnak hozzá, emiatt konzervatív terápiák maradnak el, sokaknál így egyből műtétre van szükség, amitől pedig tovább nőnek a várólisták.

Kiss beszélt arról is, hogy az átlagfinanszírozás miatt az intézmények 19-31 százalékkal több pénzt kapnak, mint amennyit a teljesítményük indokolna, ennek ellenére folyamatosan nő az eladósodottságuk. Helyszín említése nélkül beszélt olyan intézményről, ahol 70 százalékos teljesítmény mellett 1,2 milliárd forintos adósságot hoztak össze.

A lap beszámolója szerint a főigazgató arról is beszélt, hogy nem az a baj, hogy többet fizetnek egy beteg után az intézményeknek, hanem hogy a teljesítmény ezt nem követi, és hiába különítettek el várólista-csökkentés céljára 13 milliárd forintot, a várakozó betegek számában nem érezhető igazán nagyon nagy elmozdulás.

„Elköltöttünk nagy nyögve már 5 milliárd forintot, de nem nagyon halad a program azzal együtt sem, hogy egy csípőprotézisért, térdprotézisért vagy egy gerincműtétért 2,4 millió forintot fizetünk. Ez már olyan, mintha a magánellátástól vásárolná meg a biztosító a közellátást. Nem biztos, hogy ez hatékony. Mint ahogyan az sem nevezhető annak, hogy a krónikus ellátásban kezelt betegekért járó 6600 forintos napi díj helyett most 25 ezer forintot fizetünk a szolgáltatóknak. Sőt, van olyan intézmény, ahol a teljesítményükkel összevetve 420 ezer forintra jött egy ellátási nap díja. Tehát nagyon nem jól vásárolunk ebben az időszakban, és ez biztosan nem tartható” – mondta a főigazgató.

Kiss bízik benne, hogy már nyáron át lehet majd térni az új finanszírozási rendszerre, ami nemcsak a teljesítményt, hanem az ellátás minőségét is beszámítja majd.

A főigazgató után Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 szakellátói szövetség elnöke jelezte a Népszava beszámolója szerint, hogy nem csak a gyógyítók „lustasága” veti vissza a teljesítményt, hanem főleg az a gond, hogy a szakellátásban nincs elég orvos, mert átmentek dolgozni a magánellátásba. Kiss Zsolt erre azt mondta, hogy ha abból a pénzből, ami most bérre rendelkezésre áll, nem lehet ezt megoldani, akkor nem tudja, mi az ami megállíthatja az elvándorlást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.