Egy új rákgyógyszer másfél hónappal meghosszabbította a kísérletekben részt vevő mellrákos nők életét

június 4., szombat 18:33

A Gilead Sciences gyógyszervállalat Trodelvy nevű gyógyszere másfél hónappal, azaz 34 százalékkal meghosszabbította azt az időtartamot, ameddig a kísérletben részt vevő, a leggyakrabban előforduló emlőrák előrehaladott stádiumában lévő nők éltek, anélkül, hogy a betegségük súlyosbodott volna. A kései stádiumú vizsgálati adatokat szombaton mutatták be az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) éves ülésén.

A kép illusztráció. Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

A III. fázisú vizsgálatban a Trodelvyt kemoterápiával hasonlították össze 543 olyan hormonérzékeny daganatban szenvedő betegnél, akiknél hiányzott a HER2 nevű receptor, és akiknél már legalább két korábbi terápiás módszer nem bizonyult hatásosnak. A Trodelvy, más néven sacituzumab govitecan, egy daganatot célzó antitestet használ a rákellenes hatóanyag szállítására.

A gyógyszeres tesztcsoportban lévő alanyok 5,5 hónapot éltek a rák progressziója nélkül, szemben a kemoterápiás betegekkel, akiknél a betegség súlyosbodásáig 4 hónap telt el.„Vannak, akik vitatják, hogy ez tényleg klinikailag jelentős különbség-e. A lényeg az, hogy elvi bizonyítékunk van arra, hogy ez a gyógyszer működik. Biztos vagyok benne, hogy használni fogják” - mondta Dr. Julie Gralow, az ASCO tisztifőorvosa a Reutersnek.

A hormonérzékeny, HER2-negatív áttétes emlőrákos betegeket jellemzően endokrinterápiával, célzott gyógyszerekkel kombinálva kezelik. Ahogy a betegség rezisztenssé válik, a kezelés a kemoterápiára korlátozódik, amelyek hatása egyre rövidebb ideig tart.

A tanulmány első elemzésekor a Trodelvy-betegek átlagosan 13,9 hónapot éltek, szemben a kemoterápiás csoport 12,3 hónapjával – ez a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns. „Meg kell várnunk, hogy ez beérjen. Az általános túlélés végső elemzésére nagy valószínűséggel 2024-ben kerül sor” - mondta a Gilead vezérigazgatója, Daniel O'Day.

A Trodelvyvel kezelt betegeknél a leggyakoribb mellékhatások az alacsony fehérvérsejtszám és a hasmenés voltak.

A Trodelvy használatát már jóváhagyta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság a korábban kezelt, áttétes, mindhárom receptorra negatív mellrák és hólyagrák kezelésére. Számos más ráktípusban történő alkalmazását vizsgálják. O'Day elmondta, hogy a Gilead várhatóan az év második felében elkezdi tesztelni a Trodelvyt a hormonreceptor-pozitív, HER2-negatív emlőrák kezdeti kezeléseként. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt