Alkotmányozó népszavazás tartanak Kazahsztánban

külföld
2022 június 05., 16:59

A kazah alaptörvény körülbelül harmadát módosítanák a jelenlegi kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev múlt hónapban kiadott javaslata alapján. Ezzel lezárnák a Nurszultan Nazarbajev fémjelezte harminc éves korszakot.

A javaslat elfogadásával megváltoztatnák a többi között az elnöki hatalom működését, a választások menetét, lenne újra alkotmánybíróság, valamint a vezetők rokonai nem tölthetnének be fontos kormányzati tisztségeket.

Nurszultan Nazarbajev (balra) az utódjának megválasztott Kaszim-Zsomart Tokajevvel, a kazah parlament szerdai ülésén.
photo_camera Nurszultan Nazarbajev (balra) az utódjának megválasztott Kaszim-Zsomart Tokajevvel, a kazah parlamentben. Fotó: Sputnik

Nurszultan Nazarbajev, aki a Szovjetunió szétesése előtt a Kazah Kommunista Párt első titkára, illetve az állampárt, az SZKP Központi Bizottságának tagja volt, a kazah függetlenség kikiáltásától, 1991-től 2019-ig állt az ország élén elnökként, sőt inkább diktátorként, sok vonásában anakronisztikus, szinte a sztálini időket idéző személyi kultuszt épített ki. Nazarbajev 2019-ben, 79 éves korában némileg váratlanul visszavonult, és átadta az elnöki pozíciót bizalmasának, Tokajevnek, miközben a háttérből továbbra is irányítani próbálta az országot.

Tokajev nyíltan ugyan nem fordult szembe elődjével, de 2020 után óvatos reformokkal kezdte lazítani Nazarbajev rendszerét, illetve a háttérben egyre inkább megpróbálta kiszorítani a hatalomból a volt elnököt és szövetségeseit. Idén január elején az emelkedő üzemanyagárak miatt kitört véres zavargásokat Tokajev orosz segítséggel fékezte meg, és megszilárdította hatalmát, ami azt is jelentette, hogy elkezdte fölszámolni a Nazarbajev-rendszer maradványait, ezt a folyamatot zárná le az alkotmánymódosítás. Nazarbajev január óta szinte egyáltalán nem jelent meg a nyilvánosság előtt, de egy hétfői interjúban a reform megszavazására szólította fel a kazahokat. (via MTI)

Frissítés: Vasárnap esti exit pollok eredménye szerint a szavazók 74 százaléka támogatja az elnök javaslatát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.