4 milliárdért kelhet el egy ritka Stradivari-hegedű

ZENE
2022 június 06., 16:49
comments 4
Stradivari kiállítva (illusztráció)
photo_camera Stradivari kiállítva (illusztráció) Fotó: ALEXEI DANICHEV/Sputnik via AFP

11 millió dollárért, mintegy 4 milliárd forintért kelhet el Antonio Stradivari olasz hegedűkészítő-mester egyik ritka intarziás hegedűje, amit 1679-ben készített el.

A Hellier Stradivarius a Cristie's aukciósház árverésének kiadványa szerint ez „a valaha készült legjobb Stradivarius hangszer.”

A hangszer hátlapja elefántcsont rombusz mintákkal berakott, aranybarnára van lakkozva, becsült ára 6-9 millió font."

A hangszer 55 éven át volt Stradivari tulajdonában, mielőtt 1734-ben, akkori áron 40 fontért eladta a wombourne-i Samuel Helliernek Angliába.

Florian Leonhard hegedűszakértő, a Christie's tanácsadója a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy nagy érdeklődésre számít, mert egy muzeális darabról van szó.

A cremonai Antonio Stradivarit a történelem leghíresebb hegedűkészítőjének tartják, több mint ezer húros hangszert alkotott; műhelyéből mintegy 600 hegedű, cselló, gitár és lant maradt fenn. A hangszerek ára nyolc- és húszmillió dollár között van.

A most árverésre bocsátott hangszer egyike azon keveseknek, ilyen állítólag csak tucat készült, amik díszítéssel készültek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.