Kína hazugságnak nevezte az elméletet, amely szerint a koronavírus-járvány egy kínai laboratóriumból indult

járvány
2022 június 10., 10:10
comments 8

Közvetlenül azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta, hogy mélyebb vizsgálatot kell folytatni, hogy kiderítsék, nem egy laboratóriumi baleset volt-e a felelős a világjárvány kialakulásáért. Kína szerint az elmélet politikai indíttatású hazugság.

Zhao Lijian külügyminisztériumi szóvivő visszautasította a vádakat, melyek szerint Kína nem működött együtt teljes mértékben a nyomozókkal. Úgy fogalmazott, hogy üdvözli a tudományos alapokon nyugvó vizsgálatot, de elutasít minden politikai manipulációt. Szerinte Kína jelentős mértékben hozzájárult a koronavírus eredetének kutatásához.

Egyben megismételte a „rendkívül gyanús amerikai laboratóriumok” kivizsgálására irányuló felhívásokat, amelyekkel kapcsolatban Kína bizonyítékok nélkül azt állította, hogy az Egyesült Államok biológiai fegyverként fejlesztette ki a koronavírust.

A WHO egy tavalyi, Kínában tett vizsgálat után arra jutott, hogy „rendkívül valószínűtlen” hogy a koronavírus egy laboratóriumból szabadult volna el. A most csütörtöki jelentés szerint azonban a WHO szakértői csoportja azt mondta, hogy még mindig hiányoznak „kulcsfontosságú adatok”, amelyek megmagyaráznák, hogyan kezdődött a járvány.

Hozzátették, hogy mivel a múltban már előfordult, hogy laboratóriumi balesetek váltottak ki járványokat, az erősen átpolitizált elméletet nem lehet elvetni. (abc)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.