Pár hónap alatt letarolta a magyar iskolákat az Elf Bar

Egészségügy
2022 június 11., 05:15
comments 30

Rövid idő leforgása alatt elképesztő tempóban terjedt el a magyar diákok körében az Elf Bar nevű e-cigarettamárka, melynek legtöbb típusát hivatalosan nem is lehetne kapni Magyarországon.

Az Elf Bar által gyártott akkumulátoros, ízesített folyadékkal feltöltött e-cigaretták, melyeknek előre meghatározott szívási kapacitásuk van: az egyik, Szlovákiában bejegyzett kereskedőoldal alapján lehet kapni 800, 1500 és 3500 slukkra alkalmas rudakat is. Bár drágábban lehet kapni újratölthető verziókat is, a legtöbb verzió egyszer használatos, azaz amikor kiürül, egyszerűen ki kell dobni az akkumulátorral felszerelt műanyag rudat, azaz az Elf Baroknak igen jelentős a környezeti terhelése is.

És egyáltalán nem reprezentatív, de azért sokfelé érdeklődő kutatásunk aztán megerősítette, hogy az elfbarok és hasonló termékek tényleg rengeteg iskola környékén megjelentek az elmúlt hónapokban: budapesti alternatív iskolától vidéki szakközépiskoláig egybecsengtek a beszámolók arról, hogy látványosan sokkal több diák használja ezeket az eldobható műanyagrudakat, mint mondjuk fél évvel ezelőtt.

photo_camera Elf Bar ízek

Az eldobható e-cigaretták nem most jelentek meg a piacon, évek óta ismerni hasonló termékeket, és az sem újdonság, hogy 18 éven aluliak is használják ezeket, hiába tiltják ezt a jogszabályok. De a beszámolók alapján az Elf Bar berobbanásával szintlépés történt, és ami korábban kósza jelenségnek számított, idén tavaszra egyértelmű trend lett. Hallottunk olyan vidéki városi iskoláról, ahol a 9. és 10. osztályos diákok kétharmada (saját elmondása alapján) próbálta, harmada-negyede pedig rendszeresen használja is az elfbarokat. Bár hasonlóan pontos felmérést más iskolából nem kaptunk, de a becslések alapján az arányok minimum hasonlóak lehetnek számos intézményben.

Ebben sok meglepő persze nincsen, az Elf Bar termékeit eleve mintha úgy tervezték volna, hogy a fiatalokat szólítsa meg: a színes műanyagrudakban különféle ízesített folyadékok vannak, így a felmelegített, nikotintartalmú gőz is ízes lesz, a különféle trópusi és erdei gyümölcsös ízkombinációk mellett "Cotton Candy Ice" vagy "Blue Razz Lemonade" ízeket is lehet választani. Az Elf Bar használata nem jár a dohányzásra jellemző szaggal, ezért jóval kockázatmentesebben lehet használni iskolák közelében, sőt, akár az iskolán belül is. A termékekre látványosan rárepült a fiatalokat célzó influenszervilág, a rengeteg tiktokos videó mellett a Lukács Laciék kapuzárási pánikjához asszisztáló BSW korábbi klipjében is bőszen elfbarozik az egyik szereplő:

Nehéz persze ezekről a jelenségekről úgy írni, hogy közben ne essünk akaratlanul is a morális pánikkeltés csapdájába: az én gimnáziumi éveim alatt is szinte mindenki kipróbálta a dohányzást, ami persze sem a tanároknak, sem a szülőknek nem tetszett, de aztán mégis mind felnőttünk valahogy, és bár erről sincsenek reprezentatív kutatásaim, de azt saccolnám, hogy a kipróbálók többsége aztán nem is maradt rajta a dohányzáson. És tudni azt is, hogy a tinédzsereknél a hasonló fogyasztási-viselkedési trendek ugyanolyan gyorsan tudnak eltűnni, ahogy felbukkantak, ezért sem érdemes messzeható következtetéseket levonni a ebből a történéséből.

Ugyanakkor az elfbarok terjedésében mégis akad pár tényező, ami mintha túlmutatna a szimpla kamaszkori dohányzás jelenségén, és amire érdemes lehet kitérni. Egyrészt a beszerzés körüli anomáliákra, másrészt pedig hogy mennyire keveset tudni ennek az egésznek az egészségügyi hatásáról.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.