101 évesen kapta vissza a festményt, amit a nácik loptak el az apjától

június 12., vasárnap 16:02

Charlotte Bischoff van Heemskerck 101 évesen kapta vissza a festményt, ami egyszer családja tulajdonában volt: a holland nő visszaemlékezése szerint apjának, a kórházigazgatóként dolgozó Joan Hendrik Smidt van Geldernek becses tárgya volt a holland mester, Caspar Netscher portréfestménye, amit Steven Woltersről készített 1683-ban.

A második világháborúban, Hollandia náci megszállása után az apjának bujkálnia kellett, mivel a férfi nem volt hajlandó engedelmeskedni a náciknak. A festményt akkor az Amsterdam Bank helyi kirendeltségében rejtette el, abban bízva, hogy ott majd biztonságban lesz, de a megszálló német csapatok feltörték a bank széfjeit, és elvittek mindent, amit találtak.

Az ország felszabadítása után nagyon sokáig nem hallottak a festmény sorsáról: végül 75 évvel később a nácik által elrabolt műtárgyak felkutatására szakosodott londoni nyomozóiroda akadt nyomára. Kiderült, hogy a festmény az ötvenes évek közepén egy düsseldorfi galériában bukkant fel, majd 1969-ben Amszterdamban árverezték el, végül pedig 1971-ben egy német gyűjtő magángyűjteményébe került. Tárgyalásokat kezdtek a tulajdonossal, aki végül 2021-ben adta vissza a képet Bischoff van Heemskercknek. A festmény történetéről már készült egy rövid videó négy évvel ezelőttről:

Az idős nő a Guardiannak elmondta, hogy rendkívül meglepődött, amikor újra meglátta a képet. És apja ugyan 1969-ben meghalt, de nagyon örülne, ha tudná, hogy visszakapták a festményt. A nő viszont végül csak fél évig birtokolta újra a képet, majd úgy döntött, hogy inkább elárverezteti Londonban, hogy ezzel segítse a családját. Az aukció július elején lesz, 30-50 ezer font közötti összeget remél a festményért.

Mint mesélte, öt testvérének összesen 20 gyermeke van, és mind nagyon aranyosak, ezért gondolta azt, hogy ez lesz a legjobb, amit megtehet. Elmondta azt is, hogy egy kicsit érzelgős lett a festmény miatt, hiszen előtörtek általa a háborús emlékei. Mint meséli, emlékszik arra, amikor SS-tisztek dúlták fel az otthonukat, az apját keresve. A nő maga is csatlakozott az ellenálláshoz, futárként segítette a munkájukat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt