Megadásra szólították fel Szeverodoneck védőit az oroszok

2022 június 15., 07:50

Ideiglenes silókat építenek az ukrán határ mentén

Joe Biden amerikai elnök kedden, egy philadelphiai szakszervezeti kongresszuson beszélt arról, hogy ideiglenes silókat építenek az ukrán határ mentén, többek között Lengyelországban, hogy ezzel is elősegítsék a háború sújtotta országból származó gabona exportját - írja a Reuters hírügynökség.

„Szorosan együttműködök európai partnereinkkel, hogy 20 millió tonna Ukrajnában rekedt gabonát juttassunk ki a piacra, hogy segítsünk csökkenteni az élelmiszerárakat” - mondta Biden. A tengeri szállítás jelenleg nem lehetséges.

Biden arról beszélt, az Egyesült Államok egy olyan terven dolgozik, melynek célja, hogy a gabonát vasúton juttassák ki Ukrajnából, de megjegyezte, hogy az ukrán vasúti nyomtávok eltérnek az európaiaktól, ezért a gabonát a határon át kell rakni különböző vonatokra. A gabonát ezekből az ukrán vasúti kocsikból át lehetne rakni az új silókba, aztán európai tehervagonokba, így eljutna a tengerhez, aztán a világ másik végébe.

„De ez időbe telik” - tette hozzá.

Mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, és blokád alá vette a fekete-tengeri kikötőket, a gabonaszállítások akadoznak, és több mint 20 millió tonna gabona rekedt a silókban. Mivel Oroszország tengeri aknákat telepített, 84 külföldi hajó rekedt az ukrán kikötőkben - fedélzetükön gabonaszállítmányokkal.