2022 június 15., 05:43

Oroszország megadásra szólította fel Szeverodoneck védőit

Oroszország felszólította az ukrán erőket, hogy szerda kora reggelig tegyék le a fegyvert a harcok sújtotta keleti Szeverodoneckben lévő vegyi üzemben.

Ukrajna szerint több mint 500 civil rekedt a katonákkal együtt az Azot vegyi üzemben, ahol az ukrán erők hetek óta ellenállnak az orosz bombázásoknak és támadásoknak, amik miatt Szeverodoneck nagy része romhalmazzá vált.

Mihail Mizsincev vezérezredes, a Mariupol ostromát irányító tiszt azt mondta, hogy a harcosoknak moszkvai idő szerint reggel 8 órától „fel kell hagyniuk az értelmetlen ellenállással, és le kell tenniük a fegyvert”.

Az orosz hadsereg haderői nagy részét Szeverodoneck elfoglalására irányította át, hogy teljesen ellenőrzése alá vonja Luhanszkot és Donyecket. Szerhij Gaidai, Luhanszk kormányzója kedden az ukrán tévének azt mondta, két újabb orosz zászlóalj taktikai csoport vonult be a térségbe.

A Szeverodoneckért folytatott harc a háború egyik legvéresebb csatájává kezd válni, és fordulópont lehet Oroszország a donbaszi előrenyomulásában.

(Guardian)