41 év után feltételek nélkül szabadon engedték Ronald Reagan merénylőjét

bűnügy
2022 június 16., 06:12

John Hinckley 1981-ben hajtott végre merényletet az akkori amerikai elnök, Ronald Reagan ellen, rajta kívül még három másik embert sebesített meg. Hinckley azt állította, a merénylet elkövetésére a Taxisofőr című film inspirálta, és ezzel akart imponálni a filmben szereplő Jodie Fosternek. A férfit 1982-ben az esküdtszék elmebajra hivatkozva ártatlannak találta.

„41 év, 2 hónap és 15 nap után végre szabad vagyok”

– jelentette be szerdán Hinckley a Twitteren, miután június 15-én egy szövetségi bíró végzése után feltételek nélkül elengedték. 2016-ban már feltételesen szabadlábra helyezték, miután 30 évet töltött egy pszichiátrián. Azóta Virginiában élt az anyjával, aki tavaly halt meg.

John Hinckley a Fehér Ház előtt 1981 március 30-án
photo_camera John Hinckley a Fehér Ház előtt 1981. március 30-án Fotó: AFP

2021 szeptemberében Paul Friedman amerikai kerületi bíró úgy döntött, hogy Hinckley „mentálisan stabil”, és betartotta feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit, amelyek korlátozták utazását és internethasználatát.

A Hinckleyt vizsgáló orvosok szerint kicsi a kockázata annak, hogy erőszakos cselekményt követne el, ezzel a szövetségi ügyészek is egyetértettek. Reagan lánya, Patti Davis ezzel szemben ellenezte a férfi szabadon bocsátását, szerinte Hinckley nárcisztikus, aki nem érez megbánást.

Hinckley 1981-ben egy washingtoni szálloda előtt támadta meg Reagant, akinek kilyukadt a tüdeje, de egy műtét után gyorsan felépült. A sérültek egyike James Brady fehér házi szóvivő volt, aki marandó sérülései miatt tolószékbe került, felépülése után pedig a fegyvertartás szigorításának egyik szószólója lett. Brady 2014-ben halt meg, halálát egy orvosszakértő a több mint húsz évvel korábbi lövöldözés miatt emberölésnek minősítette. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.